Orchidej skutečně pro každého

Sdílej
 
Jestliže toužíte pěstovat doma nějakou orchidej, ale bojíte se případného nezdaru, zkuste začít s následujícím druhem, kterým je Dendrobium kingianum.

Jestliže toužíte pěstovat doma nějakou orchidej, ale bojíte se případného nezdaru, zkuste začít s následujícím druhem, kterým je Dendrobium kingianum.

Jak ji poznáme

Rostlina má úzce kuželovité pahlízy dlouhé 10 až 15 cm se třemi až pěti tmavě zelenými kožovitými kopinatými listy. Vytváří husté trsy s odnožemi v paždí nejstarších listů, každá odnož má brzy výrazný svazek tzv. čekacích (nikoliv vzdušných) kořenů. Květenství je na tuhém tenkém stvolu se dvěma až pěti květy. Přibližně dvoucentimetrové květy vyrůstají jednotlivě na stejně dlouhé stopce. Jejich základní barva je růžová, ale může být velmi proměnlivá, od téměř bílé až po světle fialovou. Potěší i

Foto
skutečnost, že květy příjemně voní jako hyacinty. Dendrobium kingianum pochází z Austrálie, u nás kvete zpravidla v dubnu až květnu, někdy až o dva měsíce dříve.

Nároky na pěstování

Tuto orchidej by měl mít snad každý začínající pěstitel. Dodnes její odnože kolují z ruky do ruky, velkému komerčnímu pěstování brání jen drobné květy a občasná neochota ke kvetení. Je to absolutně nenáročný druh, vhodný pro pěstování v jakémkoliv menším květináči se směsí rašeliny a polystyrenu nebo perlitu. Navíc je vyloženě chladnomilný, takže nepotřebuje ani standardní pokojovou teplotu a spokojí se s rozpětím 8 až 15 oC. Další výhodou je možnost umístění rostliny v polostínu, v létě pak na mírně zastíněném místě kdekoliv venku. Snáší krátkodobé vyschnutí substrátu a nepravidelnou zálivku, hnojí se jako jiné orchideje, tj. nanejvýš polovičními dávkami hnojiv, než je obvyklé pro jiné pokojové rostliny. Rozmnožování Tuto orchidej množíme výhradně odnožemi, které se snadno oddělují od mateřské rostliny.

***