Půlkilometrový bambus

Sdílej
 
Člověk se dostal opět blíže k nebi. Budova Taipei 101 ve východoasijském státě Tchaj-wan začne letos na podzim sloužit svému účelu. Počátkem října loňského roku byl osazen poslední díl stavby a prvenství bylo na světě. Svými 508 metry se Taipei 101 oficiálně stala nejvyšší budovou světa.

Taipei 101

Člověk se dostal opět blíže k nebi. Budova Taipei 101 ve východoasijském státě Tchaj-wan začne letos na podzim sloužit svému účelu. Počátkem října loňského roku byl osazen poslední díl stavby a prvenství bylo na světě. Svými 508 metry se Taipei 101 oficiálně stala nejvyšší budovou světa.
V nejnižších patrech stojednapatrové budovy z oceli, betonu a skla se budou nacházet obchody a fitness centra. Kanceláře zabírají dalších 77 pater a nabídnou prostor pro více než 10 000 zaměstnanců. Pro tchajwanskou burzu je vyčleněno sedm pater. V úrovních s pořadovým číslem 86 až 88 budou restaurace. Dopravu směrem vzhůru bude zajišťovat 63 jedno- i dvoupatrových výtahů v hodnotě dvou milionů dolarů. Při jejich

Foto
vývoji se používal i aerodynamický tunel a na výsledku je to znát. Výtah dosahuje rychlosti 60,5 km za hodinu a na vrchol budovy vyletí za zhruba 40 sekund.

Bambus jako inspirace

Inspirací pro konstrukci budovy byla tradiční rostlina této oblasti - bambus. Ten odpradávna sloužil ke stavbě chýší a chatrčí a v tradiční symbolice představuje pevnost, sílu mládí a dlouhověkost. Stavba se také neobejde bez ochranných symbolů proti zlým silám. Všechny čtyři rohy na vrcholu každé z osmi sekcí jsou ozdobeny stylizovanými draky. Drak má v čínské mytologii důležité místo. Byl výsostným znakem císařů a jeho symbol nechybí na žádné významnější budově. Také kladení základního kamene provázely rituální obřady, při nichž bylo obětováno ovoce a spáleny hromady bankovek. To má přinést nejvyššímu domu světa štěstí.

Magická osmička pro štěstí

Jakmile architekti dokončili svou představu, byli přizváni mistři čínského umění feng-šuj, kteří projekt schválili. Stavba je horizontálně rozdělena do osmi částí a pokryta tónovaným sklem, které odráží oblohu. Každých osm podlaží se budova zužuje, čímž se vytváří oněch osm stupňů. Číslo osm zde vůbec figuruje nejčastěji, protože je pokládáno za šťastné, znamenající prosperitu. Štěstí má přinést i zdobení mrakodrapu tradičními čínskými symboly a jeho orientace k jihu - ke šťastnému směru. Velkou výzvu pro stavitele představovala skutečnost, že na ostrově často dochází k zemětřesení. Rekordní stavba stojí v nejaktivnějším seizmickém pásmu zeměkoule. Pod Tchaj-wanem se nasouvá směrem na severozápad filipínská deska pod eurasijskou. Linie lomu zemské kůry probíhá pouhých 200 metrů od stavby.
Mrakodrap by měl podle výpočtů odolat i otřesům o síle sedmi stupňů Richterovy stupnice. Z tohoto důvodu je do země zapuštěno 550 ocelových pilířů až do hloubky 80 metrů. Budova Taipei 101 se s otřesy půdy potýkala už v průběhu stavby. Ničivé zemětřesení v roce 1999 postihlo ostrov v době zahájení stavby a otřesy o síle 6,8 stupňě Richterovy stupnice v březnu 2002 způsobily na staveništi pád dvou jeřábů z 56. patra a zapříčinily smrt pěti lidí. Městská správa povolila pokračování stavby až po půl roce. Experti z celého světa budovu prozkoumali, ověřili ocelové konstrukce, odebrali vzorky betonu a analyzovali fasádové segmenty. Teprve pak vyslovili souhlas s dalšími stavebními pracemi.

Pozlacená koule

Ze zemětřesení měli projektanti zdravý respekt. V nejvyšší části věže umístili zařízení tlumící výkyvy budovy, tzv. Tuned Mass Damper. Jeho základem je 900 tun těžká koule z pozlacené ušlechtilé oceli, největší stabilizátor na světě. Koule je zavěšena uvnitř budovy na osmi ocelových lanech o průměru pěti centimetrů a tvoří obří kyvadlo prostupující dvanáct pater budovy. Z restaurací hořejšího patra bude možné průhledy sledovat,
Foto
jak při seizmických otřesech nebo náporech větru začne kyvadlo pomalu kmitat. Ve většině případů bývají stabilizátory ukryty uvnitř budovy, architekti Taipei 101 se ale rozhodli toto zařízení zviditelnit a učinili jej součástí architektury budovy.

Dvojčata přišla o prvenství

Malajská dvojčata Petronas Twin Towers byla postavena již v roce 1996 a od té doby byla nejvyšší stavbou světa. O prvenství je připravila až Taipei 101. Dvojčata dostala jméno podle malajské celonárodní ropné společnosti. Každá z věží má 88 poschodí včetně mezipater a poskytuje více než 1,7 milionu čtverečních metrů obchodních, rekreačních, hotelových a zábavních zařízení.
Oba věžáky jsou propojeny mostem o délce 58,4 metru, který se nachází v 41. a 42. patře; jeho podlaha je 170 metrů nad úrovní ulice. Provoz ve věžích zajišťuje 29 rychlostních dvoupatrových výtahů a 10 eskalátorů v každé z věží. Budovy byly stavěny ryze podle tradiční islámské geometrie. Půdorys tvoří osmicípá hvězda, do níž bylo vloženo osm půlkruhů, aby staveba měla šestnáctistranný tvar, což vyjadřuje nepostižitelnost boha. Navíc dva čtyřicetiposchoďové válce přilepené k věžím zesilují význam Petronas Twin Towersu jako brány.

Speciální okna

Další ze zvláštností obou věží jsou okna. Jsou vyrobena z vrstveného bezpečnostního skla a jejich úkolem je zajistit lidem uvnitř větší bezpečnost a izolovat je od hluku. Kromě toho jsou velmi pěkná. Petronas má více než 56 000 metrů čtverečních skleněných oken, což by se dalo přirovnat zhruba k osmi fotbalovým hřištím. A pokud náhodou skla následkem nárazu prasknou, úlomky vrstveného materiálu zůstávají na místě, aniž by ohrožovaly lidi v budově či nic netušící chodce na ulici.

Člověk míří výše

O prvenství přijde Taipei 101 relativně brzy. V počátcích je stavba pětisetosmdesátimetrové budovy International Business Center v Jižní Koreji se 130 patry. A pojďme dál. Na místě newyorských "Dvojčat", jejichž historie tragicky skončila 11. září 2001, se připravuje výstavba nového World Trade Center. Šestisetčtyřicetimetrová stavba o 111 patrech však nebude to nej-, co nás v roce 2010 čeká. Prvenství chtějí získat architekti ve Spojených arabských emirátech stavbou Burj Dubai. Přesná výška stočtyřicetipatrové budovy ještě není známá, ale přesáhne 700 metrů!

střecha není nejvýš

Určení nejvyššího bodu budovy je ošemetná věc. Taipei 101 měří ke špičce 508 metrů, ale střechu má v pouhých 448 metrech, tedy o 60 metrů níže. Má-li budova špičku, je ale směrodatným údajem pro určení její výšky právě vrchol špičky. Pokud má budova střechu rovnou, je nejvyšším vrcholem střecha, a to i v případě, že se nad ní ještě tyčí antény. Například chicagská budova Sears Tower má vrchol svých televizních antén ve výšce téměř 528 metrů a střechu ve 442 metrech. Je ale oficiálně považována za nižší než Petronas Towers, jejichž špičky dosahují 452 metrů, ale poslední patro mají o více než padesát metrů níže.

deset nejvyšších budov světa

Taipei 101
Tchaj-wan
508 m

Petronas Towers
Malajsie
452 m

Sears Tower
USA
442 m

Jin Mao Tower
Čína
420,5 m

2 International Finance Centre
Čína
413,8 m

CITIC Plaza
Čína
391 m

Shun Hing Square
Čína
384 m

Empire State Building
USA
381 m

Central Plaza
Čína
374 m

Bank of China
Čína
305 m