Za tajemstvím molekul 12 - Kouř bez plamenů | Ábíčko.cz

Za tajemstvím molekul 12 - Kouř bez plamenů

Sdílej
 
Kouř valící se z komínů je tvořen mikroskopickými částečkami popela a nespáleného paliva. I cigaretový dým je přítomnými látkami zabarven do šeda až do modra. Dým však není vždy jen nepříjemným vedlejším jevem při spalování, leckde se ho i využívá. Vzpomeňte si třeba na divadlo nebo diskotéky! Důležité uplatnění má také v armádě, používá se ke snížení viditelnosti a zmatení nepřítele. Dým se dá vytvořit i uměle, bez hoření, čistě chemickou cestou.

Kouř valící se z komínů je tvořen mikroskopickými částečkami popela a nespáleného paliva. I cigaretový dým je přítomnými látkami zabarven do šeda až do modra. Dým však není vždy jen nepříjemným vedlejším jevem při spalování, leckde se ho i využívá. Vzpomeňte si třeba na divadlo nebo diskotéky! Důležité uplatnění má také v armádě, používá se ke snížení viditelnosti a zmatení nepřítele. Dým se dá vytvořit i uměle, bez hoření, čistě chemickou cestou.
K experimentům budete potřebovat roztok amoniaku a kyselinu

Foto
chlorovodíkovou (solnou). Amoniak a chlorovodík jsou těkavé plyny. Reagují spolu za vzniku pevného chloridu amonného (salmiaku), jenž se jemně rozptyluje ve vzduchu a vytváří dým. Pozor, obě látky jsou žíraviny silně dráždící oči a plíce. Pracujte venku, v ochranném oděvu, s brýlemi a rukavicemi a vždy pod dohledem dospělých!

Zemědým

Nalijte venku na zem několik mililitrů kyseliny chlorovodíkové a několik centimetrů vedle stejné množství roztoku amoniaku. Jakmile se páry obou látek setkají, vznikne salmiak v podobě bílého dýmu. Po skončení pokusu látky spláchněte větším množstvím vody.

Čoud ve sklenici

Do jedné zavařovací láhve (větší kádinky) kápněte několik kapek kyseliny
Foto
chlorovodíkové, do druhé stejné množství roztoku amoniaku. Jednu zavařovačku zakryjte tužším papírem a opatrně, abyste se nepotřísnili, na ni poklopte druhou sklenici. Chvilku počkejte, aby se objemy obou sklenic nasytily parami, a pak papír vytáhněte - sklenice se naplní hustým dýmem.

Dýmovnice v kuchyni

Chlorid amonný má ještě jednu zajímavou vlastnost. Zahříváním v pevném stavu totiž netaje (jako většina látek), ale přeměňuje se přímo na svoje páry - říkáme, že sublimuje. Pokud seženete trochu pevného salmiaku, odeberte na špičku nože a hoďte ho na rozpálenou plotýnku elektrického vařiče. Látka okamžitě sublimuje a vzniká dým. Pokus provádějte v brýlích, vznikající dým však téměř není dráždivý a dá se bez problémů vyvětrat.

***

Pomůcky k pokusu:

l 30% kyselina chlorovodíková (solná) - drogerie l 25% roztok amoniaku ("čpavek") - drogerie l chlorid amonný (salmiak) - drogerie, škola l ochranné pomůcky (plášť, brýle, rukavice) l dvě zavařovací láhve (nebo vyšší kádinky) l silnější papír (čtvrtka apod.) l elektrický vařič.
Foto