S rodiči a sourozenci

Sdílej
 
Rodina, to by mělo být místo, kam utíkáme pro pohlazení, podporu, dobrou radu. Místo, kde máme pocit bezpečí. Někdy však u svých blízkých pochopení nenajdeme. Důvodů může být více. Většina dětí, které volají kvůli rodinným problémům na Linku bezpečí, si přeje, aby na ně rodiče měli více času a lépe jim porozuměli.

Rodina, to by mělo být místo, kam utíkáme pro pohlazení, podporu, dobrou radu. Místo, kde máme pocit bezpečí. Někdy však u svých blízkých pochopení nenajdeme.
Důvodů může být více. Většina dětí, které volají kvůli rodinným problémům na Linku bezpečí, si přeje, aby na ně rodiče měli více času a lépe jim porozuměli.

NEŽIJEME SPOLU, ALE VEDLE SEBE

Čas trávený společně se povážlivě krátí. Rodiče zůstávají déle v práci, děti sedí u počítače. "Volající to charakterizují, že žijí spíše vedle sebe než

Foto
spolu," říká psycholožka Linky bezpečí Ilona Špaňhelová. Jak z toho ven? Pokud cítíte, že se doma vzájemně odcizujete, nebojte se převzít aktivitu. Sami navoďte chvíli, kdy si s rodiči uděláte čas jen na sebe. Uvařte třeba mámě, než se vrátí z práce, kávu a dejte na stůl sušenky. Jistě se dovtípí, že máte něco na srdci.

CO NA TO NAŠI?

Máte-li strach z reakce rodičů, představte si tu situaci nejdříve v duchu. "Sepište si, co vás trápí, pojmenujte si to a hned ten problém bude menší," doporučuje Ilona Špaňhelová. Docela určitě vás přitom napadne možné řešení. A okamžitě ho můžete zkonfrontovat s tím, jak by na to asi zareagovala máma.

MAMI, MYSLÍŠ TO VÁŽNĚ?

Pokud už dojde k ostřejšímu vyříkávání, nedejte se zastrašit vyhrůžkami typu "jak dostaneš pětku, poletíš z domova". V překladu to znamená: pozor, zlepši se. Rodič to nikdy nemyslí vážně. Když si nejste jisti, jednoduše se jich zeptejte: mami, a opravdu bys mě vyhodila z domu? Nebylo by ti to líto? Mně by to bylo líto.

NESNESITELNÝ SOUROZENEC

Jestliže za vaším trápením stojí sourozenec, máte několik možností. Nejlepší je vyříkat si to s ním přímo. To ovšem nejde vždy, zvlášť když je bratr o dvě hlavy větší nebo ještě nemá rozum. V tom případě hledejte zastání u rodičů. Pokud vás nevyslyší ani ti, svěřte se jinému, nezaujatému člověku. Případně kontaktujte Linku bezpečí, tam už vám poradí.

NOVÝ "TATÍNEK"

Poměrně napjatá situace může nastat, když si maminka přivede po rozvodu nového partnera. Najednou je mezi vámi cizí element, nevíte, jak se k němu chovat, jak ho začlenit do rodiny. Potíž je, že ten nešťastník je na tom stejně jako vy. "Nebojte se rodiči, který zůstal, včas říct, v čem vidíte problém," nabádá Ilona Špaňhelová, avšak připouští, že pokud se máma na svého partnera příliš upne, bude k vašim argumentům patrně "hluchá". "V takovém případě by možná šlo nabídnout nevlastnímu tatínkovi Rodičovskou linku," radí Petr Hanuš, vedoucí Linky bezpečí. "Sám třeba nemá zkušenost s vlastními dětmi, a i když se hodně snaží, může se v tom dost topit." A rada na závěr? Buďte k rodičům shovívaví. Nejsou to supermani a mají nárok chybovat. Ostatně jako každý.

***

Jak mluvit s rodiči

* Mluvte s rodiči bez obav a otevřeně.
* S problémem se svěřte dřív, než vám přeroste přes hlavu.
* Předem si promyslete, jak jim skutečnost podat (položte si v duchu otázku: jak by na tohle máma zareagovala?).
* Odhadněte vhodnou chvíli pro rozhovor.
* Pokud nemáte zastání doma, obraťte se na babičku, kamaráda, učitele. Ale pamatujte si, že ne každá rada musí být vhodná pro vás. Vy své rodiče znáte nejlépe.
* Rodič někdy mluví v nadsázce. Když nevíte, jestli své hrozby myslí vážně, na rovinu se ho zeptejte.