Trendy šatičky

Sdílej
 
Tyto šaty jsou ideální pro všechny parádivé slečny. Ušijete je snadno a rychle a navíc efektní materiál a jednoduchý střih schová i malé chybičky začátečnic. Potom stačí natáhnout šatičky přes plavky a hurá k vodě!

Tyto šaty jsou ideální pro všechny parádivé slečny. Ušijete je snadno a rychle a navíc efektní materiál a jednoduchý střih schová i malé chybičky začátečnic. Potom stačí natáhnout šatičky přes plavky a hurá k vodě!

Připravte si

Zhruba 1 m příčně pružné látky šíře 140 až 150 cm, nejlépe bavlny či viskózy s příměsí, která materiálu dodá pružnost (lycra, elasthan), dále metr, krejčovskou křídu, nůžky, špendlíky a nit.

Postup práce

Poproste maminku, aby vám pomohla změřit obvodové míry - přes prsa, boky a v pase. Od pasu naměřte požadovanou délku sukně - my počítáme ke kolenům asi 55 cm. V módě jsou opět minisukně, jejichž "klasická" délka

Foto
je 42 cm od pasu (ovšem záleží na tělesné výšce a na odvaze). Nejprve musíte sestrojit střih - uvedený nákres berte pouze orientačně a přizpůsobte jej vlastním mírám. Pomůckou vám mohou být i staré šaty či tričko, které dobře padne - ale pozor, aby oba materiály byly stejně pružné!

Stříháme

Střih přeneste na látku (pokládejte ho po osnově a dbejte na to, aby vzor navazoval). Protože do šatů nedáváme zip, materiál musí do šířky pružit! Každopádně při stříhání raději přidávejte dvoucentimetrové přídavky na švy, abyste mohli šaty případně povolit. Vystřihněte přední a zadní díl, které se liší pouze ve výstřihu. Díly položte přesně na sebe a sešijte (šijte přesně v linii střihu, kterou jste naznačili křídou, aby nevznikly nepřesnosti). Švy lehce přežehlete a šaty vyzkoušejte. U krku by měly být mírně volné. Střih upravte tak, aby seděl, ale zároveň byl pohodlný - šaty by vás neměly škrtit, ale ani vypadat jako pytel.

Možné zdobení

Foto
Všechny švy pečlivě začistěte, dvakrát zahněte délku a ušijte na stroji. U krku látku zahněte tak, abyste vytvořili tunýlek. Jím potom protáhněte tkaničku, kterou ušijete ze zbytku látky - nejlepší je střihnout šikmý proužek, který poté pomocí jehly protáhnete nalíc. Nakonec šaty důkladně vyžehlete, nejlépe přes navlhčené plátno. Tento střih je téměř univerzální a nabízí nepřeberné množství variací. Pusťte proto fantazii na špacír a vytvořte třeba romantické šaty, ozdobené u krku a dole volánky, nebo naopak sportovní střih, využívající geometrického sladění dvou barev. Hrát si můžete také s délkou a rozšířením sukně.