Můj koníček kůň 3 - Koňské bydlení

Sdílej
 
Pokud si chcete pořídit vlastního koníka, musíte se mu postarat o vhodné bydlení. Tím je dostatečně prostorná, světlá, vzdušná a teplá stáj s měkkou, teplou a suchou podestýlkou.

Pokud si chcete pořídit vlastního koníka, musíte se mu postarat o vhodné bydlení. Tím je dostatečně prostorná, světlá, vzdušná a teplá stáj s měkkou, teplou a suchou podestýlkou.

Stání, nebo box?

Pro koně je nejpohodlnějším způsobem ustájení v boxu. V něm nemusí být uvázán, takže se může volně pohybovat nebo si podle své libosti lehnout. Ustájení ve stání je pro koně méně komfortní. Je uvázán u žlabu a od

Foto
vedlejšího zvířete oddělen volně zavěšenými přívorami nebo pevnými nízkými přepážkami. Tímto způsobem sice ušetříte místo a také vám to usnadní úklid, ale pro koně to znamená výrazné omezení pohybu a tím i méně pohodlí.
Podlaha v boxu nebo ve stání musí být teplá a měla by se snadno uklízet. Dříve se hojně používaly podlahy z dřevěných kostek nebo fošen, dnes již existují spe-ciální stájové dlažby.

Podestýlka

Nejvhodnější je podestýlka ze slámy, protože je měkká, suchá a dobře tepelně izoluje. Mimo to velmi dobře absorbuje moč a zachycuje výkaly. Jako náhradní stelivo můžete použít i hrubší hobliny (ale pozor, bez větších úlomků dřeva), dřevitou vlnu, rašelinu nebo dokonce suché listí, ale žádná z těchto náhradních podestýlek nesmí příliš zvyšovat prašnost ve stáji.
Foto
Novější alternativou jsou také gumové rohože. Každou podestýlku, bez ohledu na to, zda se jedná o slámu či nějaké náhradní stelivo, je třeba denně vyměňovat.

Klima ve stáji

Vzduch ve stáji by neměl být příliš vlhký. Tuto situaci zpravidla signalizuje silný zápach čpavku ze včas neuklizené mokré podestýlky. Stáj by měla být dostatečně větraná, ale nesmí v ní být průvan, který koně špatně snášejí. Větrání stáje je vhodné i za chladných dní, ale v tomto případě raději koně přikryjte dekou, aby neprochládali. Teplota ve stáji by v létě neměla přesáhnout 20 °C a v zimě by neměla klesnout pod 6 °C.

Výběh

Pro koně představuje výběh něco podobného jako pro člověka zahrada u rodinného domku či balkon u bytu. Pokud ho koni můžete poskytnout, velmi mu to prospěje, protože se nebude nudit v uzavřené stáji a dopřejete mu zároveň dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Výběh by měl být travnatý (a bez jedovatých rostlin!) a nesmí být podmáčený. Nutné je jeho bezpečné ohrazení: nejvhodnější je ohrada z dřevěných trámů, nevhodné je naopak drátěné pletivo nebo dokonce ostnatý drát. Důležité je, aby měl kůň trvale volný přístup k vodě (napajedlu) a měl možnost se ukrýt (ve stáji či nějakém přístřešku) před deštěm nebo na zastíněném místě před prudkým sluncem.