To snad nemyslíte vážně!

Sdílej
 
"Jakou má podle vás život cenu?" "Šedesát čtyři." "Proč zrovna šedesát čtyři?" "Jak se podle vás měří cena života?"

"Jakou má podle vás život cenu?"
"Šedesát čtyři."
"Proč zrovna šedesát čtyři?"
"Jak se podle vás měří cena života?"

Tento rozhovor, jako vystřižený ze Švejka, vedl rok po druhé světové válce americký vojenský psychiatr s mužem, kterého o chvíli později uznal nezpůsobilým služby v armádě. Zkrátka - dotyčný chlapík to podle jeho mínění neměl v hlavě tak docela v pořádku. Tím pomatencem byl Richard Feynman. Teoretický fyzik, jenž o necelých dvacet let později, roku 1965,

Foto
získal Nobelovu cenu za práci na teorii kvantové elektrodynamiky. (Nemusíte vědět, co to je. Ale věřte, že je to něco skutečně pekelně složitého.)

MÝTUS O VĚDECKÉ NUDĚ

Mezi vědci není o nic více sucharů než mezi jinými lidmi. Spíše méně, protože abyste mohli být ve vědě opravdu dobří, musíte mít fantazii a originální myšlení. Přesto se podle všeobecně rozšířené představy správný vědec pozná podle toho, že je s ním nebetyčná nuda. Richard Feynman se k vyvrácení tohoto mýtu hodí lépe než kdo jiný. Byl neobyčejně chytrý, vtipný a pohotový, dobře to věděl a uměl toho jak se patří využít. Lidi ve svém okolí uváděl v nadšení - nebo k nepříčetnosti. Záleželo na situaci a na povaze jeho oběti.

GENIÁLNÍ ROŠŤÁK

Rád luštil hlavolamy, a když za války pracoval v Los Alamos na vývoji atomové bomby, jen tak pro zábavu odhaloval číselné kódy sejfů, v nichž
Foto
byly uloženy nejtajnější dokumenty. Oficíry z toho mohl trefit šlak. Uměl klást ty správné otázky, neměl rád namyšlené hlupáky a nikdy se nezdráhal říkat pravdu do očí, ať byla jakkoli nepříjemná. Když roku 1988 zemřel, studenti jeho domovského Kalifornského technického institutu vyvěsili na budovu knihovny obří nápis: "We love you, Dick!" Musím to překládat? Napsal spoustu knih - od vědeckých pojednání přes dodnes obdivované učebnice po soubor historek z vlastního života. Právě knihu To snad nemyslíte vážně! (Mladá fronta 1989, Aurora 1999) doporučuji opravdu každému, kdo nevěří, že by nositel Nobelovy ceny mohl být neodolatelně zábavný. Jestli vás bude nudit, dejte mi vědět. Posypu si hlavu popelem.