Malej, ale šikovnej

Sdílej
 
V polovině 90. let se digitální diáře pokoušely vytlačit klasické zápisníky. Než ale své tažení dovedly do vítězného konce, udělaly za nimi tlustou čáru přístroje modernější. Nesly název Palm Pilot, místo klávesnice se ovládaly perem a měly možnost instalace různých programů i synchronizace se stolním počítačem. Nastala éra PDA.

V polovině 90. let se digitální diáře pokoušely vytlačit klasické zápisníky. Než ale své tažení dovedly do vítězného konce, udělaly za nimi tlustou čáru přístroje modernější. Nesly název Palm Pilot, místo klávesnice se ovládaly perem a měly možnost instalace různých programů i synchronizace se stolním počítačem. Nastala éra PDA.

APPLE NEWTON

Vznik PDA se ve skutečnosti datuje o nějaký ten rok dříve, než byl na trh uveden první Palm Pilot. Vůbec první PDA (Personal Digital Assistant -

Foto
osobní digitální pomocník) byl Newton, který touto zkratkou označila jeho mateřská firma Apple. Jednou z věcí, jíž Newton předběhl svou dobu zhruba o deset let, byl kvalitní způsob rozpoznávání písma, který se dokázal přizpůsobit stylu psaní uživatele a postupně se zdokonalovat. Jeho poslední verze, vyvinutá v roce 1998, je dodnes považována za jeden z nejlepších systémů tohoto druhu.

PALM PILOT

Zatímco firma Apple koncept PDA vynalezla, společnost US Robotics, přesněji její dceřiná firma Palm Inc. (dnes PalmOne), svým Pilotem přetvořila PDA v produkt masové spotřeby. Palm PDA zmenšila a zjednodušila - z malého digitálního pomocníka udělala miniaturní zařízení do kapsy. Daní za menší rozměry, hmotnost a cenu byl pochopitelně mnohem nižší výkon i možnosti přístroje - pro základní denní agendu a psaní poznámek ale i ten nejjednodušší Palm Pilot stačil a časem bylo možné navíc instalovat nejrůznější speciální programy (finanční kalkulátory, tabulkové procesory atd.) či pracovat s daty (text, tabulky) ze stolních počítačů.

POCKETPC

Microsoft zareagoval na nový fenomén PDA s překvapivým zpožděním. V roce 1996 uvedl první verzi operačního systému Windows CE, určenou pro miniaturní zařízení. Až v roce 2000 vytvořil Microsoft vlastní softwarovou platformu PDA pod novým označením Pocket PC 2000. Součástí byla nejen sada operačního systému, programů a utilit pro PDA a stolní počítač, ale též hardwarové specifikace nových přístrojů - jako standard byl mimo jiné zaveden i displej s rozlišením 320 x 240 bodů, který se (v barevném provedení) používá u přístrojů PocketPC dodnes (v současné době se prodávají přístroje se systémem PocketPC 2003).

SOUČASNOST PDA: PALMONE

Přestože se během uplynulého desetiletí objevilo několik dalších platforem pro přístroje PDA, v současné době tvoří drtivou většinu trhu systémy a přístroje PalmOS a PocketPC. Výrobě zařízení s PalmOS se věnuje především PalmOne a Sony, v našich obchodech ale patrně najdete pouze PDA prvně jmenované společnosti: řady Zire a Tungsten. Palm Zire jsou určené především pro méně zkušené uživatele, kteří s PDA začínají, nebo se s nimi chtějí především bavit - ve výbavě některých modelů Zire tak naleznete dokonce i integrovaný digitální fotoaparát. Řada Tungsten je naopak určena pro profesionální uživatele (manažery, obchodníky, studenty), kteří chtějí s PDA především pracovat - modely Tungsten jsou přitom trochu paradoxně vzhledem ke svým možnostem a výkonu levnější.

SOUČASNOST PDA: POCKETPC

PocketPC lze sehnat v nepřeberném množství variant pod nejrůznějšími značkami, přestože drtivá většina přístrojů pochází ze dvou či tří největších továren v Číně. Přesto se ale jednotlivé PocketPC liší jak designem, tak i výbavou a parametry, jako je výkon či výdrž baterie - jediné, co mají prozatím všechny PocketPC společné, jsou rozměry a rozlišení obrazovky (úhlopříčka 8,9 cm, 320 x 240 bodů, 65 tisíc barev). V podstatě existují tři skupiny PocketPC: levnější kompaktní přístroje (do 10 000 Kč), maximálně vybavené kompaktní přístroje (zhruba 12-16 tisíc Kč) a větší výkonná PocketPC vhodná pro náročnější úlohy, jako je sběr dat či GPS navigace (kolem 11-15 tisíc Kč).

PALMOS, NEBO POCKET PC?

Je tedy lepší pořídit si PDA s platformou Palm, či PocketPC? V jednoduchosti používání či poměru ceny a kvality vedou o fous přístroje Tungsten|E a Tungsten|T3 společnosti PalmOne. Pro PocketPC zas mluví o něco lépe fungující podpora češtiny či (u nás) snáze dostupný software - snad i proto bychom raději zvolili právě platformu Microsoftu.

***

Z ČEHO SE SKLÁDÁ PDA

Displej

Dnes již prakticky výhradně barevný displej s technologií TFT (pouze nejlevnější přístroje PalmOne Zire lze ještě zakoupit s černobílým LCD displejem). U starších přístrojů se systémem Palm měl rozlišení 160 x 160 bodů, u novějších pak 320 x 320 nebo 320 x 480. Přístroje PocketPC mají obvykle rozlišení 320 x 240 bodů.

Paměťový slot

Drtivá většina PDA z rodiny Pocket PC či PalmOne je vybavena slotem pro paměťové karty SD (Secure Digital), některé pak mají též slot CF (Compact Flash). Tyto sloty slouží nejen pro rozšíření paměti asi o 16 MB až 1 GB - často do nich lze nainstalovat rozšiřující karty s WiFi, Bluetooth či GPS přijímačem.

Reproduktor a mikrofon

Zatímco reproduktor a výstup na sluchátka je ve standardní výbavě současných PDA, mikrofonem jsou běžně vybaveny jen PocketPC a dražší PDA se systémem Palm. Jeli PDA vybaveno mikrofonem, může fungovat jako digitální diktafon a nahrát až několik (desítek) hodin zvukového záznamu - omezení je obvykle dáno jen kapacitou paměti a výdrží baterie.

Baterie

Moderní přístroje používají bez výjimky lithiové akumulátory (buď lithium-iontové nebo lithium-polymerové). Některá PDA mají baterii výměnnou a pro zachování dat během výměny jim slouží baterie záložní (obvykle také lithiový akumulátor).

Konektor

Datový a napájecí konektor - slouží k nabíjení a přenosu dat ze stolního PC nebo do něj. Datový kabel se připojuje k sériovému či USB portu.

Procesor (CPU)

Zatímco dříve patřily mezi nejrozšířenější CPU Motorola Dragonball (asi 5-20 MHz), současné PDA používají procesory Texas Instruments OMAP (asi 120-160 MHz), Intel XScale (300-600 MHz) či Samsung (240 MHz). Bylo by ale chybou tyto čipy výkonnostně srovnávat s procesory pro stolní počítače. CPU v kapesních přístrojích pracují s malým napětím a minimální spotřebou proudu, jejich výkon je (i při srovnatelné frekvenci) výrazně odlišný od běžných CPU. Pro zpracování obrazu a zvuku navíc PDA používají speciální DSP čipy či grafické procesory, jako je ATI Imageon.

Bezdrátová rozhraní

Kromě propojení kabelem se umí většina moderních PDA spojit i pomocí bezdrátových technologií, jako je IrDa (infračervený přenos) či Bluetooth (rádiový digitální přenos). Některá PDA jsou vybavená též integrovaným WiFi adaptérem (místní bezdrátová síť).

Paměť RAM

Operační paměť slouží u PDA nejen k běhu, ale i k ukládání programů. Je tak vlastně rozdělena na RAM disk a vlastní operační paměť. Toto rozdělení je obvykle upravováno částečně či plně automaticky operačním systémem.

Paměť ROM

V paměti ROM je uložen operační systém (a u některých přístrojů též lokalizace). Obvykle se jedná o přepisovatelnou FLASH ROM. Některá PDA ji mohou částečně využít jako "bezpečné úložiště" pro zálohování nejdůležitějších dat.

Stylus

Česky pero - slouží k ovládání PDA pomocí dotykového displeje a zadávání informací buď psanou formou (grafitti či rozpoznání psaného písma), nebo pomocí virtuální klávesnice na obrazovce. Některé PDA přístroje mají i kompletní tlačítkovou klávesnici.

PDA NA INTERNETU

Na internetu najdete celou řadu stránek o PDA. U nás asi nejobšírněji se jimi zabobírá www.svetpda.cz

STÁHNĚTE SI...

Spoustu her a ostatního softwaru najdete na www.pocket.cz

PDA: Práce i zábava Co všechno lze s PDA dělat? V podstatě totéž co s opravdovým stolním PC či notebookem, něco jde ale hůř a u některých činností či her se budete muset smířit s omezenými možnostmi kapesních počítačů.

Navigace: GPS Jednou z nejfantastičtějších možností, jak využít PDA, je připojit k němu (pomocí kabelu či bezdrátově) GPS anténu a nainstalovat software pro satelitní navigaci: ideální náhrada či doplněk klasické mapy na dovolené.

Práce: Word, Excel Pocket Word a Excel jsou standardní výbavou PocketPC přístrojů - dokumenty či tabulky tak můžete zpracovávat i v PDA (k přístroji je navíc možné připojit skládací externí klávesnici). V práci vás ale bude omezovat malá obrazovka. S některými PDA Palm je dodávána sada Documents to Go, se kterou můžete také zpracovat .doc a .xls, čeština zde ovšem nefunguje zcela bezproblémově.

Komunikace: Mail, Web, ICQ či MSN Všechny tyto činnosti lze provozovat s moderním PDA připojeným k internetu přes mobilní telefon (IrDa či Bluetooth přenos dat) nebo WiFi připojení. Pro práci s ICQ si ale budete muset zakoupit speciální program.

Zábava: Hry Pro Palm i PocketPC existují tisíce her - od logických hříček přes 2D arkády a 3D hopsačky až po adventury, strategie a online hry. Existují navíc i emulátory starých počítačů a konzolí či GameBoye.

Škola: Kalkulačka Vedle standardní kalkulačky dodávané v základním balíku programů si můžete dokoupit nejrůznější vědecké, fyzikální, programátorské či finanční kalkulátory. Pokud vám PDA na písemce projde, jste zachráněni: kapacita pro vzorečky je prakticky neomezená.

Autor

Lukáš Erben