2004: nové tváře

Sdílej
 
Elitní klub nositelů Nobelovy ceny se začátkem října rozrostl o několik nových jmen, i když slavnostní předání cen z rukou švédského krále proběhne až v prosinci.

NOBELOVA CENA

Elitní klub nositelů Nobelovy ceny se začátkem října rozrostl o několik nových jmen, i když slavnostní předání cen z rukou švédského krále proběhne až v prosinci.

ČICHÁM, ČICHÁM CENU

Cena za fyziologii a medicínu patří Richardu Axelovi a Lindě Buckové, kteří odhalili způsob, jakým je čich schopen rozlišit obrovské množství různých vůní a pachů. Máme stovky druhů čichových buněk (proti potkanům nebo psům jsme břídilové) a každá z nich umí zachytit pouze jednu nebo několik

Foto
podobných molekul. Výsledná vůně je nezaměnitelně určena kombinací čichových buněk, které se na jejím vnímání podílejí. Je to podobné jako třeba poznávací značky aut - žádná dvě auta v ČR nemají na značce stejnou kombinaci písmen a číslic.

POLIBEK SMRTI

V každé lidské buňce jsou stovky tisíc různých bílkovin. Buněčná chemická továrna umí každou z nich vyrobit, musí však existovat i způsob, jak je bezpečně likvidovat, nejsou-li už potřeba. Jinak by v buňce brzy zavládl smrtící chaos. Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Aaron Ciechanover, Avram Hershko a Irwin Rose, kteří mechanismus ničení bílkovin objevili. Vžil se pro něj název "polibek smrti". K nežádoucí bílkovině totiž přilne speciální látka, která ji ocejchuje jako určenou ke zničení. Takto políbené bílkoviny putují do buněčných "odpadkových košů", či spíše recyklačních jednotek, kde jsou rozloženy na dále využitelné stavební kameny.

NEJMENŠÍ Z NEJMENŠÍCH

Protony a neutrony v atomovém jádře nejsou nejmenšími stavebními prvky hmoty. I tato drobotina se skládá z částic ještě menších - z kvarků. A právě za teorii, která v roce 1973 vysvětlila jejich chování, byla letos udělena Nobelova cena za fyziku. Získali ji David Gross, David Politzer a Frank Wilczek. Dva posledně jmenovaní byli v roce 1973 ještě studenti!