Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Mohli byste mi prosím poradit, jakého typu je tranzistor KF 517 a jakou náhradu bych za něj mohl použít? Martin, Praha

Mohli byste mi prosím poradit, jakého typu je tranzistor KF 517 a jakou náhradu bych za něj mohl použít?
Martin, Praha

KF 517 je křemíkový tranzistor typu PNP, používaný ve vysokofrekvenčních zesilovačích. Dnes se ale už nevyrábí. Jako možnou náhradu bys mohl použít například tranzistor BC 327, který je běžně k dostání v obchodech s elektronickými součástkami.

Jak je možné, že se žárovičky na vánočním stromečku nezničí, když jsou přímo připojeny do zásuvky a jejich napětí je jenom 24 voltů?
Petra Zbořilová, Nymburk

Jak sis určitě všimla, žárovičky jsou zapojeny sériově, tedy jedna za druhou. Napětí ze zásuvky se tak rozdělí mezi ně a na každé bude jen jeho část. Je-li tedy žároviček například deset, rozdělí se síťové napětí 230 voltů na deset dílů a na každou žárovičku připadne jen 23 voltů, které ji nezničí.

Mohli byste mi prosím pomoci s určením velikosti odporu rezistoru, na němž je napsáno 5k6 B?
Tomáš Platil, Plzeň

Malé písmeno k označuje tisíce ohmů a také představuje desetinnou čárku. Rezistor má tedy odpor o velikosti 5,6 kiloohmu. Velké písmeno B označuje toleranci a udává odchylku odporu v rozmezí 15 %.

Své dotazy posílejte na e-mail: radytechnika@iabc.cz nebo na adresu redakce: ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.