Vetřelec vs. Predátor

Sdílej
 
Vítejte v aréně, kde se střetnou ti nejhorší z nejhorších, nejslizštější s nejzubatějšími! V levém rohu zápasnického ringu si procvičuje vyskakovací čelist Vetřelec, na kterého si v pravém rohu už brousí ocelové drápy Predátor. Kdo vyhraje?

Vítejte v aréně, kde se střetnou ti nejhorší z nejhorších, nejslizštější s nejzubatějšími! V levém rohu zápasnického ringu si procvičuje vyskakovací čelist Vetřelec, na kterého si v pravém rohu už brousí ocelové drápy Predátor. Kdo vyhraje?

Foto
PAN PREDÁTOR

Predátor (1987)

Se zabijáckou rasou Predátorů, které nedělá nic větší radost než hra na myslivce (Predátor) a zajíce (nejlépe pozemšťan), jsme se poprvé setkali v latinskoamerické džungli. Tenhle Predátor měl ale smůlu - v džungli narazil na Arnolda Schwarzeneggera, který se hned tak vykuchat nenechá.

Predátor 2 (1990)

Když to Predátorům nevyšlo v džungli, zkusili to ve velkoměstě. I tady ale narazili docela tvrdě - konkrétně na poručíka Harrigana, který sice nemá svaly jako Arnold, ale zato má pro strach uděláno.

MASKOVANÝ MASAKRÁTOR

1. Pod maskou skrývá Predátor čelist ne nepodobnou té krabí.
2. Lovec má několik modů vidění, včetně tepelného a rentgenového.
3. Na rameni nosí Predátor ničivou zbraň s laserovým zaměřovačem.
4. Když je nejhůř, přijde ke slovu kapesní atomová bomba.

PAN VETŘELEC

Vetřelec (1979)

Vesmírná loď těžařské společnosti Nostromo zachytila z neobydlené planety signál SOS. Její posádka se vydala na pomoc - a v legendárním sci-fi hororu se setkala s mimozemskými chodícími jatkami, Vetřelcem.

Vetřelci (1986)

Jediným přeživším z prvního dílu je Ellen Ripleyová - a tentokrát se musí pustit do souboje se slizkým monstrem znovu. Záda jí v ryze akčním filmu kryje po zuby ozbrojená mariňácká úderka.

Vetřelec3 (1992)

Poslední bitva s Vetřelcem začíná nouzovým přistáním Ripleyové ve vězeňské kolonii na nehostinné planetě Fiorina 161. Vetřelce si na ni ale už přivezla s sebou...

Vetřelec: Vzkříšení (1997)

Ani po posledním souboji ve třetím dílu nemá Ripleyová od mimozemských slizáků pokoj - do dalšího kola nekonečné bitvy je tentokrát naklonována a Vetřelci se zatím blíží k Zemi.

PO ZUBY OZUBEN

1. Vetřelčí čelist obsahuje ještě jednu, pěkně zubatou.
2. Končetiny uzpůsobené k lezení po zdi i po stropě.
3. Kostěný ocas použitelný jako bič i jako kopí.
4. Místo krve má Vetřelec kyselinu, která prožere i trup lodi.

V pražských halách ČKD byste pyramidu plnou Vetřelců a Predátorů nečekali (a přesto byl snímek natočen právě tam). Ve filmu o Vetřelci byste naopak čekali vetřelcobijku Ripleyovou a ve filmu o Predátorovi zase Arnolda Schwarzeneggera (nebo aspoň poručíka Harrigana, který proti potvorákovi s rentgenovým viděním bojoval ve druhém díle). Nicméně stejně překvapivě, jako v Praze najdete mimozemšťanskou pyramidu, nenajdete ve filmu Vetřelec vs. Predátor ani Ripleyovou, ani Arnolda. Vetřelci a Predátoři v něm ale zůstávají.

JDOU SI PO KRKU

Všechno to začíná nevinně - v hlubinách antarktického ledovce je nalezena prastará pyramida. Skupina napůl odvážných a napůl ziskem hnaných průzkumníků v ní ale sešlápne špatnou dlaždici a hop a je tu Vetřelec. V té chvíli už ale mají pohotovost i Predátoři, kteří sem kdysi dávno Vetřelce uvěznili. Bitva na život a na smrt může začít. A ti lidičky tam mají smůlu - jsou jen ve špatný čas na špatném místě.

A KOUSAJÍ SE DO HLAVY

Vetřelec vs. Predátor se odehrává ve žhavé současnosti a se čtyřdílnou vetřelčí filmovou ságou nemá v podstatě pranic společného. Mnohem víc toho v něm najdete z počítačových her a komiksových sérií na téma "ten, co mu vyjíždí zuby z rypáku, se bije s tím, co nosí na rameni raketomet". Nenechte se proto ničím překvapit a vydejte se s námi na exkurzido vetřelco-predátorského vesmíru.

Počítačové bitvy

ALIEN VS. PREDATOR (1994)

Pilotní hra na herní konzoli, která se moc nechytla, totiž na Atari Jaguar. V simulaci konfliktu na mariňácké cvičné základně máte možnost hrát za všechny tři rasy (lidi, Predátory a Vetřelce), aby mohl být konflikt prozkoumán ze všech tří stran bojového spektra.

ALIEN VS. PREDATOR (1994)

V roztomile barevné arkádě (s parádní muzikou) hrajete buď za mariňáka (chlapíka či ženštinu), nebo za Predátora (lovce či bojovníka) a čistíte od agresivních Vetřelců jeden level za druhým.

ALIENS VS. PREDATOR (1999)

Jedna z nejstrašidelnějších her na světě. Styl hry i samotné levely se zcela liší podle rasy, za kterou hrajete, a pokud budete hrát za Vetřelce, připravte se na pořádné šílenství (lezete po stropech pyramid, koušete lidi do hlavy a podobně). Ovšem hrajete-li za mariňáka, budete se opravdu bát. Na atmosféře dodává hře původní symfonický soundtrack, který se vyrovná těm filmovým.

ALIEN VS. PREDATOR 2 (2001)

Pokračování počítačového děsu nezůstává o nic pozadu. Opět hrajete za všechny tři rasy, tentokrát na planetě LV1201. Ještě lepší grafika, promyšlený scénář a scény tak děsivé, že byste to samou hrůzou nemuseli dohrát.

ALIENS VS. PREDATOR: EXTINCTION (2003)

Taktická akce, ve které se budete snažit ubránit vetřelčí, predátorskou nebo mariňáckou základnu. Na rozdíl od předcházejích her vidíte tentokrát na hlavní hrdiny z pohledu třetí osoby.

Komiksové války

ALIENS VS. PREDATOR (1989-1990)

V téhle komiksové sérii vydavatelství Dark Horse to všechno začalo - poprvé se tu do sebe pustili Vetřelci a Predátoři. A bylo to maso. Komiks vyprávěl o tom, jak lovecká rasa Predátorů už neměla co lovit, a tak zajala vetřelčí královnu a přinutila ji vyprodukovat hromadu Vetřelců. A hon na dosud neporaženého nepřítele mohl začít. Tím spíš, že se na neosídlené planetě, kam byli Vetřelci umístěni, objevila druhá vetřelčí královna a z lovců se stala lovená zvěř.

ALIENS VS. PREDATOR: BOOTY (1996)

Tentokrát se podařilo zajmout vetřelčí královnu lidským vesmírným mariňákům. Jenže na jejich loď zaútočí bojechtiví Predátoři a královnička se vymkne z ruky všem zúčastněným. Boj tří ras začíná.

ALIENS VS. PREDATOR: ETERNAL (1999)

Ve vesmíru se bojovalo už příliš dlouho. V sérii Eternal se Vetřelci objeví v Tokiu budoucnosti. Predátoři na sebe ale dlouho nenechají čekat. A to je do hry zatažen i jeden nemilý multimilionář, který chce od Predátorů stůj co stůj získat recept na nesmrtelnost.

ALIENS VS. PREDATOR: XENOGENESIS (1999)

Další setkání dvou bojovných mimozemšťanů na matičce Zemi. A začíná to přitom docela nevinně - dva zlodějíčci se připletou do výzkumného centra, kde ale probíhá trochu jiný výzkum, než by kdo čekal. Tedy až na Predátora, který právě přichází vypustit Vetřelce z klece.

ALIENS VS. PREDATOR: THRILL OF THE HUNT (2004)

Ve vzdálené budoucnosti si už žádný člověk nepamatuje, že se svého času na Zemi odehrála největší bitva Vetřelců a Predátorů. Budoucnost je to tak vzdálená, že lidská civilizace už vypadá úplně jinak, než dnes. Ale jedna věc jí bude připomenuta - Vetřelci a Predátoři se chystají ještě na jeden velký souboj.

BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU

ALIENS VERSUS PREDATOR VERSUS THE TERMINATOR

Rok 2032. John Connor vítězí ve válce proti superpočítači jménem Skynet a jeho Terminátorům. O mnoho století později se ale Skynet opět postaví na nohy a vyrobí si nové Terminátory, jejichž DNA je zkombinována s tou vetřelčí! Jediný, kdo může zachránit vesmír, je vetřelcobijka Ellen Ripleyová a její nový bratr v boji - Predátor.

TARZAN VERSUS PREDATOR

Kdesi uprostřed Země přežívá poslední skutečný prales - Pellucidar. Tarzan se tam cítí jako doma, dokud do pralesa nezavítají Predátoři a nezačnou vybíjet zdejší největší lovce. Na Tarzana ale tvrdě narazí.

BATMAN VERSUS PREDATOR

Batman si po Gothamu nenechá pobíhat žádné mimozemské myslivce. S Predátorem se mu přitom rvalo tak pěkně, že si ti dva po první komiksové bitvě dali ještě jeden přídavek.

JUDGE DREDD VERSUS ALIENS

Jestli si Batman dává na svůj Gotham pozor, soudce Dredd buduje z Mega-City One policejní stát. A hodlá z města vypráskat i samotné Vetřelce (mimochodem, Dredd nemá nikdy dost a v jiném komiksu se serval i s Predátorem).