Sportovci z oceli

Sdílej
 
I když je triatlon nejmasovějším multisportem vůbec, prosadit se v něm a dostat se mezi světovou špičku je pro mnohé i ostřílené sportovce úkol až nadlidský. Triatlon totiž vyžaduje nejen sílu a ocelové svaly, ale především ohromnou výdrž.

I když je triatlon nejmasovějším multisportem vůbec, prosadit se v něm a dostat se mezi světovou špičku je pro mnohé i ostřílené sportovce úkol až nadlidský. Triatlon totiž vyžaduje nejen sílu a ocelové svaly, ale především ohromnou výdrž.

TŘI V JEDNOM

Triatlon spojuje plavání, běh a cyklistiku v jediném závodě. Začíná se vždy plaváním (většinou v přehradní nádrži či v moři), poté závodníci sednou na kolo a na závěr se pár kilometrů proběhnou. Měří se celkový čas všech tří disciplín. Podle délky jednotlivých úseků se triatlon dělí na čtyři kategorie. Nejkratší je sprint triatlon, v němž se 0,75 km plave, 20 km jede na kole a

Foto

5 km běží. Druhý je tzv. krátký triatlon, který je od roku 2000 dokonce olympijským sportem. V něm závodníci 1,5 km plavou, 40 km jedou na kole a 10 km běží. Následuje střední triatlon s délkou plavání 1,9 km, jízdou na kole 90 km a během 21 km. Nejdelší a nejnáročnější kategorií je dlouhý triatlon, zvaný též triatlonový maraton, v němž se 3,8 km plave, 180 km jede na kole a 42,2 km běží.

XTERRA

Triatlon je náročný už samotnou délkou tratí. To ale není jediná překážka. Závodí se totiž v přírodních podmínkách, takže soutěžící se často musejí poprat s vlnami při plavání v moři či s těžkým terénem při jízdě a běhu. To ale triatlonistům nestačilo, a tak si našli ještě náročnější disciplínu - krosový triatlon, který dostal název Xterra. V tomto novém sportu bylo silniční kolo nahrazeno kolem horským a závodníci se vydali do ještě těžšího terénu. V Xterra se většinou závodí na těchto tratích: 1,5 km plavání, 30 km jízda na horském kole a 10 km běh.

OČESANÝ TRIATLON

Vzhledem k počasí nelze triatlon (alespoň v našem podnebním pásmu) provozovat celoročně. Ale i s tím si triatlonisté poradili. Stačí ubrat plavání a zůstává stále plnohodnotný multisport - duatlon (5 km běh, 20 km jízda na kole, 2,5 km běh). Také ten má svou krosovou verzi zvanou X-duatlon (5 km běh kros, 15 km jízda na horském kole, 2,5 km běh kros). Když se z osvědčené trojice sportů ubere naopak jízda na kole, vzniká tzv. aquatlon (5 km běh, 0,5 km plavání a 2,5 km běh).

Z HISTORIE

Triatlon a jeho odvozeniny jsou poměrně mladé sporty. Triatlon samotný vznikl v roce 1974 v americkém San Diegu. Ovšem teprve závod zvaný Havajský triatlon, jehož první ročník se uskutečnil v únoru 1978 na havajském ostrově Maui, znamenal zelenou pro tento sport. Záhy po uskutečnění tohoto závodu se triatlon rozšířil do celého světa. První závod v Evropě se konal v létě 1980 na našem území v Přední Hluboké. Od letních olympijských her 2000 v australském Sydney patří triatlon mezi olympijské sporty. Xterra je také spojena s Havajskými ostrovy. Vznikla až v roce 1996, ale vzápětí se stala velmi oblíbenou a dnes se těší téměř stejné popularitě jako vlastní triatlon.

***

DOPORUČENÍ HONZY ŘEHULY

Kdy s triatlonem začít?
Triatlon je sport nejen pro mladé, ale i pro střední a starší generaci. Představte si, že nejstaršími účastníky profesionálního mistrovství světa

Foto

Ironman bývají i chlapíci kolem sedmdesáti let. Pro vrcholového triatlonistu je velké plus slušná úroveň plavání a talent pro běh a atletiku. Je dobré začít s pravidelným, ale zábavným tréninkem někdy kolem desátého až dvanáctého roku věku. Určitě přínosné je okusit jednotlivé oddíly tohoto sportu - tj. plavecký, cyklistický a atletický.

Jak často se triatlonu věnovat?
Chcete-li být dobří, tak třikrát týdně, chcete-li být výborní, tak pětkrát týdně. Nebojte se na jaře zkusit soutěž Triatlonové naděje, kde se na většině základních škol závodí v dvojboji plaváníběh. Pro ty nejlepší z vás se pak první červnový víkend koná v Praze celostátní finále.

Co je nejtěžší?
Nejtěžší bývá otočení kolem první bójky při plavecké části, neboť je tam většinou pěkná mela. A také poslední dva kilometry běhu, kdy už tvrdnou nohy a každý si musí doslova hrábnout až na dno svých sil.

Co mi pomáhá?
Pomáhají mi moji draví kluci Kuba (5 let) a Šimon (2,5 roku), kteří mě svými lumpárnami rozesmávají každý den. Při vlastním tréninku potom sparingové (partneři při tréninku), a když jsem sám, tak rád poslouchám hudbu (např. Krleš, Linking Park, Kabát, Red Hot Chili Peppers, Metallicu).

Co mi triatlon dává?
Rozhled a cestování do zemí, jako je Japonsko, Mexiko, Brazílie, Austrálie, Nový Zéland apod. Teď jedu na Havaj na MS v Xterra. Jsou to skvělá místa s nádhernou přírodou. Navíc se setkávám se spoustou zajímavých lidí, ze kterých se nezřídka stávají přátelé na celý život. "Kde je vůle, tam je cesta." Možná právě na vás čeká podobné sportovní dobrodružství, jako potkalo mě při triatlonu.

Jan Řehula
Náš nejlepší triatlonista se od šesti let věnoval plavání, bavily ho však i jiné sporty, jako běh, lyžování, bruslení či windsurfing. Po skončení úspěšné plavecké kariéry se začal věnovat triatlonu, u kterého zůstal. Do sportovní historie se zapsal bronzovou medailí z olympiády v Sydney z roku 2000, kde měl triatlon svoji olympijskou premiéru. Dále získal titul mistra Evropy v soutěži družstev v roce 2002 a několik stříbrných medailí z ME a Světového poháru. Jan Řehula se narodil roku 1973, vystudoval Pedagogickou fakultu v Plzni (angličtina a tělesná výchova) a dnes bydlí nedaleko Českých Budějovic.