Čarodějná země OZ

Sdílej
 
Neuvěřitelné: pohádkový příběh Čaroděj ze země OZ, starý víc než sto let, je v Americe pořád stejně oblíbený jako po svém vydání v roce 1900 (česky vyšel poprvé až v roce 1962). Lyman Frank Baum si vymyslel jednoduchou, a přece zajímavou pohádkovou zemi, nechal do ní torpotká s našimi starými známými Hastrošem a Plecháčem, takže mu - snad - nehrozí žádné nebezpečí.

V ZEMI OZ SE DĚJÍ VĚCI

Český čtenář má konečně, byť se stoletým zpožděním, možnost seznámit se s pokranádem odnést malou holčičku odkudsi z Kansasu a vida - Dorotku a její přátele Hastroše, Plecháče a Lva znají a milují děti všech věkových kategorií ještě dnes. Příběh zlidověl a citace či odkazy na něj najdete v každém druhém americkém filmu. Kniha se rovněž stala inspirací pro nespočet divadelních a muzikálových představení.

STOLETÁ POHÁDKA POKRAČUJE

Málokdo ví, že se spisovatel nechal čtenáři přemluvit, aby napsal pokračování úspěšného dětského příběhu. Díky tomu vzniklo dalších třináct knih odehrávajících se v tajuplné zemi OZ, žádný z nich však nikdy nepřekonal slávu původního Dorotčina dobrodružství, i když v některých

Foto
se holčička také objevila. U příležitosti stého výročí prvního amerického vydání u nás vyšel - česky úplně poprvé - druhý díl: Čarodějná země OZ. Hlavním hrdinou je tentokrát chlapec Tip, který je v Ozu na rozdíl od Dorotky doma. To však neznamená, že ho v té zvláštní krajině nemůže nic překvapit, nebo dokonce zaskočit. Naštěstí se čováním americké pohádkové klasiky a je na něm, aby posoudil, proč nesklidila takový ohlas jako Dorotčino putování. Nelze jí přitom upřít nápaditost: moderně řečeno je totiž příběh proti prvnímu dílu daleko "akčnější" a vystupuje v něm mnohem víc postav. Poznáme tu další podivné a okouzlující charaktery - například chlapce Honzu vyrobeného z dýně, svéráznou generálku Bimbam nebo hodnou čarodějku Glindu. Jejich příhody v zemi OZ jsou místy smrtelně vážné a jinde zas dokonale praštěné - zkrátka tak akorát, aby příjemně pobavily.


Napsal Lyman Frank Baum, přeložila Monika Vosková, ilustroval Jiří Běhounek, vydalo nakladatelství Aventinum, 184 stran