Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj, kluci a holky,

vítáme vás u třetí sady otázek a úkolů naší celoroční soutěže o vícemístný gumový člun, fotoaparát a mikroskop. Vítězem prvního soutěžního kola se stala Zdeňka Balíková z Bystřice nad Perštýnem, která vyhrála kompletně zařízené 50 l akvárium.

Odpovědi na otázky z minulého zadání:

Bobr evropský (Castor fiber)2. Voda a rostliny. Rostliny udržují dostatek vody např. za pomoci velkých ztlustlých listů (agave, kaktusy, netřesky), hlubokých kořenů (hvozdík sivý), podzemní cibule (křivatec český), odrážením slunečních paprsků chlupy (koniklec) apod. 3. Voda a živočichové. Bobr je hlodavec a tomu odpovídá i jeho strava. Stromy (vrby, topoly, osiky) poráží hlavně proto, aby se dostal k větvím a jejich kůře. V létě se živí také listy, kořeny stromů, květy a mladými výhonky vodních rostlin. Potravu mu poskytuje i člověk: řepu, brambory nebo kukuřičné klasy z okolních polí. V zimě neupadá do zimního spánku, musí se každý den živit, ale ze svého obydlí nevychází často, konzumuje zásoby větví, které si před zimou připravil. 4. Voda a člověk. Pokud vám spotřeba tekutin na osobu a na den vyšla 1 - 2 l, trefili jste se. 5. Voda v domácnosti. Každý člen rodiny spotřebuje při sprchování a mytí za den přibližně 50 l vody. Ušetřit můžete sprchováním místo koupání ve vaně (ještě více, koupíte-li si úspornou sprchu a jednopákovou baterii) nebo když při čištění zubů (a tatínek při holení) nenecháte vodu téci pořád. 6. Znečištění vody. Činnosti, kterými člověk dokáže znečistit vodu jsou např.: 1. vypouštění splaškových vod z kanalizací a odpadních vod z čistíren, 2. vypouštění průmyslových odpadních vod, 3. splachování hnojiv z polí, úniky močůvky a silážních šťáv ze statků. Další, méně významné: 4. ropné havárie (úniky nafty, oleje atd. z podniků, při automobilových nehodách apod.), 5. hnojení a intenzivní obhospodařování rybníků, 6. používání jedovatých pesticidů na polích, v lesích a zahradách, 7. skládky v blízkosti toků a rybníků, 8. splavování zeminy při deštích vlivem špatného hospodaření na polích a v lesích. Podzemní vody znečišťují zejména splachy z polí, zbytky po průmyslové výrobě a v malém i prosakující žumpy, netěsné kanalizace a čerpací stanice pohonných hmot.

A teď již přinášíme nové otázky a úkoly:

1. Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
a) V jaké formě (skupenství) se vyskytuje převážná část sladké vody na pevninách? b) Uveďte rychlost, teplotu vody a pokles či zvýšení hladiny ve vámi pozorovaném potoce či řece od posledního pozorování. Nápověda: Stanovte si na břehu potoka či řeky bod, ze kterého budete moci výšku hladiny měřit.
2. Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Určete, které z bahenních a vodních rostlin na obrázku jsou chráněné zákonem. Uveďte, zda jste je viděli někde v přírodě a kde. Umíte je pojmenovat? a b c d e
3. Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
a) Které z našich žab mají modrou barvu? Vyskytují se někde ve vašem okolí? b) Od kterého měsíce lze v přírodě najít žabí vajíčka? Objevili jste nějaká ve svém okolí?
4. Voda a člověk 4. Voda a člověk
Jaké jsou zdroje tekutin pro lidské tělo? Z čeho všeho tělo vodu čerpá?
5. Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Jaké množství vody spotřebuje pračka za měsíc?
6. Znečištění vody 6. Znečištění vody
a) Vyjmenujte tři řeky v ČR s relativně čistou vodou a tři s vodou silně znečištěnou. b) Na který měsíc a den vychází mezinárodně stanovený Den vody?

Ze zadaných témat si vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC do 29. března 2000. Nezapomeňte uvést své jméno a adresu, na obálku napište heslo VODA.
Výsledky a vítěz druhého kola budou vyhlášeny v Českém rozhlase 2 dne 5. dubna v pořadu Radio na polštáři. Na internetových stránkách vodní informační kampaně budou výsledky uvedeny již od začátku dubna.