Modrá, žlutá, zelená

Sdílej
 
Devatenáct z dvaceti Čechů by se podepsalo pod názor, že třídit odpad je správné a důležité. Pouze třináct z nich ho ale skutečně třídí. Ostatní si raději vymýšlejí složité výmluvy, proč zrovna oni třídit nemohou, i když by tak rádi. Odpad, jímž den co den plníme odpadkové koše, obsahuje spoustu surovin, kterých by bylo pro skládku nebo spalovnu škoda. Dají se uvést znovu do oběhu, cizím slovem: recyklovat.

Devatenáct z dvaceti Čechů by se podepsalo pod názor, že třídit odpad je správné a důležité.
Pouze třináct z nich ho ale skutečně třídí. Ostatní si raději vymýšlejí složité výmluvy, proč zrovna oni třídit nemohou, i když by tak rádi.
Odpad, jímž den co den plníme odpadkové koše, obsahuje spoustu surovin, kterých by bylo pro skládku nebo spalovnu škoda. Dají se uvést znovu do oběhu, cizím slovem: recyklovat.

BAREVNÉ KONTEJNERY

Domovní odpad je z 22 % tvořen papírem, ze 13 % plasty a z 9 % sklem. Všechny tyto materiály si o recyklaci přímo říkají. Aby se však o tom dalo vůbec uvažovat, nesmějí skončit v obyčejné popelnici. Jejich vybírání ze směsného odpadu by bylo příliš složité nebo úplně nemožné. Právě proto jsou ve městech a vesnicích barevné kontejnery - modrý pro papír, žlutý pro plasty, zelený pro sklo. V některých obcích bývají samostatné kontejnery pro bílé a barevné sklo. Leckde mají i kontejner oranžový nebo alespoň s oranžovou cedulkou. Ten je určen pro nápojové kartony (krabice od džusů a mléka).

JMÉNEM ZÁKONA!

Výrobci, dovozci, plniči a prodejci obalů a baleného zboží se musejí o obaly postarat, i kdyby nechtěli. Ukládá jim to zákon o obalech. Letos musejí zajistit recyklaci 45 % obalů. Proto vznikla společnost EKO-KOM, které výrobci a prodejci obalů platí poplatky za každý obal uvedený na český trh. EKOKOM tím za recyklaci odpadů přejímá zodpovědnost. Peníze putují obcím, které zajišťují svoz odpadu a jeho třídění. I je k tomu nutí zákon, v tomto případě zákon o odpadech.



POHODLÍČKO, POHODLÍ

Svou pohodlnost lidé skrývají za nejrůznějšími výmluvami: „Kontejnery jsou moc daleko, nemám čas, nemám doma místo, je to složité...“ Existence takových výmluv je vlastně dobrým znamením. Proč by lidé hledali výmluvy, kdyby necítili, že něco dělají špatně? Zatímco před několika málo lety bylo třídění odpadů považováno většinou lidí za pouhý rozmar několika ekofanatiků, netřídit dnes pomalu, ale jistě začíná znamenat nebýt moderní, nebýt in. A kdo není in, jako by nebyl - to určitě víte lépe než já.

***

ANIČKA, 11

V kuchyni máme normální koš a vedle dala máma tašku na starý noviny a flašky. Ale myslím si, že někdo má svůj důvod, proč netřídí. Třeba u babičky mají jen takovou tu černou popelnici a ještě je daleko.

VILÉM, 15

Doma je na tříděný odpad vyhrazený prostor v kuchyni. Ve škole je to zařízený taky dobře. Jsou tady dny, kdy se sbírá papír, a pravidelně sbíráme víčka a baterie. Staré obaly se navíc používají při výtvarné výchově.

ELIŠKA, 10

Je dobře třídit odpad, protože se třeba kvůli papíru nemusejí kácet stromy. A ty skládky! Na chalupu jedeme hezkou přírodou a potom člověk narazí na skládku - to vypadá úplně příšerně.

JAKUB, 14

Určitě se vyplatí zrecyklovat všechno, co se dá. Kdyby šlo všechno na skládky, za chvilku by to tady vypadalo dost zoufale.

JAK TŘÍDIT?

láhve od nápojů, skleněné nádoby, tabulové sklo, střepy

noviny, časopisy, kancelářský papír, letáky, knihy, sešity, krabice...

mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, voskovaný papír, papír s hliníkovou vrstvou, použité plenky a hygienické potřeby

zrcadla, keramika, porcelán, autosklo a drátěné sklo

PET láhve od nápojů, kelímky, sáčky, fólie, polystyren a další výrobky a obaly z plastů

novodurové trubky, PVC, linolea, obaly od nebezpečných látek (motorových olejů, chemikálií, barev...)
Plastové láhve sešlapujte. Víčka nedotahujte, aby se láhev dala snadněji slisovat. Etikety odstraňovat nemusíte. Pro odpady, které nepatří do obyčejné popelnice, ale pro které neexistují speciální kontejnery, je určen sběrný dvůr. Můžete do něj nosit hliník (plechovky od nápojů, alobal), další kovy, objemné věci a nebezpečný odpad (baterie, zářivky, chemikálie a obaly od nich...).

ZNAČKY NA OBALECH

Trojice šipek se zkratkou nebo číslem udává, z jakého materiálu je obal vyroben (např. PET -polyetylentereftalát známý z klasických „petlahví“, PE - polyetylen, GL - sklo, C/PAP - kombinovaný obal, v němž převládá papír...).

Zelený bod - symbol říkající, že za obal byl uhrazen poplatek organizaci zajišťující třídění a využití obalů. Nemusí se tedy jednat o obal šetrný k životnímu prostředí třeba použitým materiálem nebo technologií výroby.

NEJLEPŠÍ OBAL

Některé obaly se dají recyklovat dokonale (sklo se opakovaným přetavením neznehodnocuje). S jinými to tak slavné není (z PET lahve nebo nápojového kartonu už nikdy stejný obal nevznikne, pro materiál se musí hledat jiné využití). Bezkonkurenčně nejlepší obal je ten, který vůbec nebyl vyroben. Neexistující obal. Proč se banány leckde prodávají na tácku překrytém fólií, když je příroda vybavila obalem zcela dostačujícím? A proč se nám v obchodech snaží např. zubní pastu, zabalenou v plastové tubě a papírové krabičce, ještě strkat do sáčku s reklamním potiskem?

Výrobky z recyklovaných materiálů

Papír: noviny, sešity, krabice, obaly na vajíčka, toaletní papír...

Sklo: láhve na nápoje, sklenice a další skleněné výrobky Nápojové kartony: papír putuje do papíren, hliník s polyetylenem se spalují. Druhou možností je vyrobit z kartonů jemnou drť a lisovat ji do desek využitelných jako izolace nebo stavební prvky.

Plasty: PET - vlákna do zimních bund a spacáků, netkané textilie, zátěžové koberce, fólie - nové sáčky, tašky, pytle, pěnový polystyren - tvárnice s dobrými izolačními vlastnostmi, směsný plast - odpadkové koše, lavičky, zahradní nábytek, protihlukové stěny u dálnic, podstavce pod dopravní značky...
Kresby Lukáš Fibrich