Podivné myši s chobůtkama

Sdílej
 
Svým vzhledem připomínají pradávné primitivní hmyzožravce či předky primátů, kteří se na Zemi objevili ještě za vlády dinosaurů. Nepatří však ani mezi hmyzožravce, ani mezi primáty...

Svým vzhledem připomínají pradávné primitivní hmyzožravce či předky primátů, kteří se na Zemi objevili ještě za vlády dinosaurů. Nepatří však ani mezi hmyzožravce, ani mezi primáty...

Vědci si s podivnými zvířátky, která dnes žijí pouze v Africe, dlouho nevěděli rady. Původně je řadili do příbuzenstva rejsků, ale záhy se ukázalo, že mají s hmyzožravci jen velmi málo společného. Nakonec jim nezbylo nic jiného než pro pouhých patnáct druhů zvířat zřídit zcela samostatný řád. Český název bércouni (Macroscelidea) poukazuje na nápadně prodloužené a srostlé bércové kosti končetin, jimiž připomínají miniaturní klokánky. V jiných jazycích, např. v angličtině, zaujal přírodovědce spíš jejich chobůtek a podobnost s rejsky, a tak jim říkají „sloní rejskové“.

ŽÁRLIVCI

Bércouni žijí v trvalých párech a obhajují si své teritorium - území, kde mají doupě, kde se rozmnožují a hledají potravu. Zajímavé je, že vetřelce svého druhu zahání výhradně jedinec stejného pohlaví: pokud se v okolí objeví cizí samice, zahání ji pouze „majitelka“ území, pokud překročil hranice území samec, jeho vyhnání se ujímá domácí pán. Nejedná se však o nějaké krvavé souboje - nevítaného návštěvníka varují bércouni rychlým dupáním zadníma nohama. Slovo „rychlý“ je v tomto případě málo výstižné - sled jednotlivých úderů je tak těsný, že náhodnému posluchači splývá v jediný nepřetržitý zvuk. Dupání má i další význam - bércouni tímto způsobem reagují na přítomnost predátora (dravce nebo šelmy) a varují tak i okolní páry za hranicemi svého území.

ZÁHADA

Přírodovědci dodnes nevyřešili tu nejzákladnější otázku - kdy, kde a jak se bércouni vyvinuli a se kterými současnými živočichy jsou si nejblíže příbuzní. Bércouni mají (mimo jiné) uzavřené oční oblouky a poměrně velkou mozkovnu - stejně jako ti nejvyvinutější savci včetně primátů. Přesto mezi ně nepatří, jiné znaky to vylučují. Rodí plně osrstěná a vidoucí mláďata schopná ihned samostatného pohybu - stejně jako např. kopytníci. Jsou tedy snad příbuzní s nimi? A co dlouhé skákavé nohy se srostlými kostmi, jimiž zase připomínají tarbíky? Ale ani s hlodavci nemají bércouni mnoho společného. Některé anatomické znaky poukazují dokonce na příbuzenství s damany a slony.
Podle posledních výzkumů se dnes vědci přiklánějí k názoru, že bércouni mají společné předky se zajíci, a že tedy jejich nejbližšími příbuznými jsou právě zajíci. Jenže - nálezy zkamenělých pozůstatků tak drobných zvířátek jsou vzácné a zoologické metody stále dokonalejší - kdo ví, čím nás budoucnost ještě překvapí.

K ČEMU CHOBOT?

Dlouhý pohyblivý rypáček, připomínající zkrácený sloní chobot, slouží bércounům, jak jinak, při hledání potravy. Na rozdíl od hmyzožravců jsou bércouni všežraví - svým velice jemným čichem pátrají po drobných živočiších, především termitech a mravencích, ale i částech rostlin - koříncích, plodech a semenech.