Bez omezení

Sdílej
 
První měsíce tohoto roku byly pro Ladislava Kamaráda velmi úspěšné. Jeho výstavu v Praze viděly tisíce lidí a vzápětí mu bylo uděleno významné fotografické ocenění.

První měsíce tohoto roku byly pro Ladislava Kamaráda velmi úspěšné. Jeho výstavu v Praze viděly tisíce lidí a vzápětí mu bylo uděleno významné fotografické ocenění.
Kamarád na přehlídce svých prací v ambitu kláštera Panny Marie Sněžné v Praze představil své fotografie z cest po světě, z amerických a asijských velehor, z africké pouště, ale také snímky z Čech. Celkem jich byly více než čtyři desítky, všechny velkého formátu (150 krát 150 centimetrů), finálně zhotovené na plotru HP DesignJet 5500. Tedy obrovské snímky, které působí jako okna do jiných světů.

MEZINÁRODNÍ OCENĚNÍ

Výstava skončila v březnu a ve stejném měsíci byl Ladislavu Kamarádovi udělen titul Evropský QEP fotograf roku. Prestižní cena, kterou do té doby obdrželo pouze pět fotografů z Evropy, mu byla předána v italském Orvietu. Potvrdilo se tím, že nejen v současné české, ale i evropské fotografii patří k těm nejlepším. Čím si vydobyl v necelých dvaačtyřiceti letech takovou pozornost, tak kladné přijetí a všeobecný respekt?

HOROLEZEC

Ladislav Kamarád je opravdu podivuhodný muž. To potvrdí každý, kdo se s ním osobně setká. Má značné fyzické schopnosti, které mu umožňují fotografovat kupříkladu v extrémních výškách, do nichž se dostanou jenom nejlepší horolezci. Vyleze na osmitisícové vrcholy (Gašerbrum II, Čho Oju), jenže kromě běžné zátěže (lezecký materiál, spací pytel, stan, potraviny, náhradní oblečení) si bere s sebou ještě fotografickou výbavu (středoformátový Hasselblad, pět objektivů, stativ, filtry, deštník pro snížení vibrací způsobených větrem), což je dalších dvacet kilo navíc.
„Mám schopnost pohybovat se stejnou rychlostí v sedmi tisících jako ve čtyřech,“ konstatuje - nechlubí se. „Je mi to skoro jedno, ve výšce výkon příliš neztrácím. Focení je systematická práce, necvakám nahodile, předem tuším, co budu fotografovat.“ Říká se tomu dispozice, on se prostě už takový narodil: s předpoklady odolávat fyzické i psychické námaze.

PERFEKCIONISTA

Další příčinou jeho kvalitních fotografií je, že je v žádné fázi jejich vzniku nedává z ruky. Jiní fotografové si nechávají vyvolávat filmy, zvětšovat fotografie nebo je skenovat ve specializovaných podnicích. On nechce být odkázán na někoho jiného, za výsledek si ručí osobně. Je perfekcionista, který se všechno naučil dělat sám na špičkové úrovni. Je to přímá, ale náročná cesta. Vymyslí si, co bude fotit, pak komponuje, zmáčkne spoušť, vyvolává, skenuje, tiskne, laminuje, vybírá rámy, do nichž fotografie nakonec umístí. Kdo navštívil jeho byt na jednom pražském sídlišti, určitě nebyl připraven na to, jak jsou jeho jednotlivé místnosti proměněny ve studio připomínající vědeckou laboratoř. Jeho počítač vlastní konstrukce má zhruba 1,6 terabytu diskových polí a osm giga operační paměti - je tak výkonný, že si pro něj musel vyvinout speciální mnohonásobné vodní chladicí systémy. V jiné místnosti má skenery a kalibrované LCD monitory, plotr na tisknutí fotografií...
Mimochodem, po maturitě na gymnáziu průběžně studoval také několik vysokých škol - jadernou fyziku, geofyziku, astronomii na matematickofyzikální fakultě, ale nedokončil je, protože: „Když jsem poznal, o co jde, tak jsem šel zase dál.“ Je to pro něj typické. Neztrácí zbytečně čas. Čekají na něj totiž další úžasné snímky.

VÝBĚROVÁ SPOLEČNOST

Titul Evropský QEP fotograf roku je důležité ocenění, které uděluje italská
asociace SIAF za podpory Federace evropských profesionálních fotografů (FEP) sídlící v Bruselu. Získat ho může jenom držitel prestižního certifikátu QEP (Qualified European Photographer). Pro vaši představu: v České
republice jej má jenom jedenáct a v celé Evropě sto padesát sedm fotografů. Je to tedy výběrová společnost, z níž je oceněn každým rokem ten nejlepší.

Více o Ladislavu Kamarádovi na: www.horolezec.cz