Malé velké závody

Sdílej
 
Jsou dlouhé kolem třinácti centimetrů a jezdci se do nich samozřejmě nevejdou. Jinak mají všechno, co správné závodní speciály mají mít. Řeč je o mistrech rychlých kol, ale malých rozměrů - závodních RC vozech s názvem Mini Z.

Jsou dlouhé kolem třinácti centimetrů a jezdci se do nich samozřejmě nevejdou. Jinak mají všechno, co správné závodní speciály mají mít.
Řeč je o mistrech rychlých kol, ale malých rozměrů - závodních RC vozech s názvem Mini Z.
Autíčka Mini Z jsou ve světě hitem posledních pár let. U nás jejich kouzlo objevilo zatím jen několik desítek nadšenců, kteří však vzápětí postavili závodní týmy a uspořádali seriál závodů, jenž si v kvalitě organizace v ničem nezadá se skutečnými okruhovými závody.
Nejkvalitnější závodní okruh „minizetů“ u nás najdete v prostorách nad pražskou prodejnou modelářských potřeb Pecka Modelář. Provozuje ho MK První Mini Z Racer klub a zajezdit si zde může úplně každý. Na tomto okruhu se také jezdí většina závodů seriálu Energizer Kyosho Mini Z Cup. Bližší informace najdete na webové adrese www.peckamodel.cz.

GENIÁLNÍ MODEL

První model řady Mini Z vyrobila japonská firma Kyosho v roce 2001. Rok poté už byly „minizety“ jednoznačný prodejní hit. Úspěch spočíval v atraktivitě prodejního setu a v možnosti dokupování příslušenství. Autíčka Mini Z totiž koupíte společně s plně proporcionálním RC vysílačem, podvozkem osazeným kompletní palubní elektronikou, mikroregulátorem a výměnnou karoserií. To vše je ihned po zakoupení připraveno k použití. Cena celé sestavy se pohybuje v závislosti na typu od 3400 do 6000 korun. To je ve srovnání s běžným RC kompletem, který musíte nejprve postavit a který většinou stojí více než 10 000 korun, opravdu velice atraktivní cena.

ZÁKLADNÍ SADA + TUNING

„Minizety“ jsou auta na vysílačku s elektromotorem poháněným čtyřmi mikrotužkovými (AAA) bateriemi nebo akumulátory. Mají měnitelné karoserie a možnost libovolného tuningu, takže když jejich kouzlu podlehnete, můžete si svého miláčka vylepšit až do ceny čtyřnásobně přesahující cenu základního modelu. Auta dosahují rychlosti kolem dvaceti kilometrů v hodině, což je při jejich velikosti opravdu slušný „hukot“. Tuningované speciály pak mohou dosáhnout až neuvěřitelných 48 km/h.

KATEGORIE

Auta Mini Z se dělí na několik kategorií. Především jsou to Mini Z Racer -modely převážně okruhových, WRC a civilních aut. Ty mají tři různé druhy šasi s označením MR-01, MR-02 a MR015. Měřítko je 1:27,52 (někde se uvádí 1:28). Druhou kategorií jsou Mini Z Monster, což jsou modely monster trucků v měřítku 1:30. Oblíbená je kategorie Mini Z Overland - modely civilních terénních aut v měřítku 1:28. A konečně velmi vyhraněnou kategorií, která má ale také spoustu příznivců, jsou Mini Z F 1 - modely vozů formule 1 v měřítku 1:24.