Počítače a konzole

Sdílej
 
O sérii Grand Theft Auto se mluví už podezřele dlouho. Co byste řekli na úplnou novinku, která koncept GTA přenáší z velkoměstského prostředí do centra ohlušující válečné vřavy na Korejském poloostrově, kde za použití nukleárních zbraní spolu bojují čtyři armády včetně ruské mafie?

Mercenaries
LucasArts

O sérii Grand Theft Auto se mluví už podezřele dlouho. Co byste řekli na úplnou novinku, která koncept GTA přenáší z velkoměstského prostředí do centra ohlušující válečné vřavy na Korejském poloostrově, kde za použití nukleárních zbraní spolu bojují čtyři armády včetně ruské mafie?

VÁLKA S MOZKEM V HLAVĚ

V úvodu hry si vyberete jednu ze tří možných postaviček a pak už se pustíte do boje. Jako nájemný žoldák, který bere zakázky, moc neřešíte, kdo má ve válečném sporu pravdu a kdo ne, protože pravdu ve válce lze hledat jen těžko. Při hře budete muset i trochu přemýšlet - čelní útok `a la Rambo se vám nevyplatí vždy a často budete muset využívat různé vychytralé taktiky (co si třeba půjčit nepřítelův tank a nepozorovaně proniknout do jeho centrály?).

DO BOJE SE ZBRANÍ V RUCE

Hra se podobá GTA hlavně herním stylem. Můžete se pohybovat, kudy se vám zachce, a jednotlivé úkoly budete moci řešit také různými způsoby. Navíc máte možnost nakupovat nové zbraňové systémy, a tak se vám pole působnosti ještě rozšiřuje. Na přemýšlení, o kterém byla řeč v odstavci s názvem Válka s mozkem v hlavě, ale nebude čas pořád. Postupně si proti sobě poštvete v podstatě všechny válčící strany, takže se dostanete do fáze, kdy ta skutečná válka začne i pro vaši postavu.

*** 1/2


The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Cenega

http://www.riddickgame.com Předlouhý název v nadpise znamená jediné - ramenatému Vinu Dieselovi bylo stříbrné plátno již příliš těsné, a tak se rozhodl vyzkoušet si svět počítačových her. Na rozdíl od většiny počítačových předělávek filmů dopadl tenhle pokus na jedničku.

PŘED FILMOVÝM DOBRODRUŽSTVÍM

Escape from Butcher Bay se odehrává před oběma filmy (u nás Černočerná tma a Riddick: Kronika temna) a začíná tak, že Riddicka veze lovec lidí Johns do vězení Butcher Bay, aby za něj dostal tučnou odměnu. Z Butcher Bay - temného vězení, v němž funguje zákon silnějšího, kde si stráže mohou dovolit jakoukoliv zvůli a kde vaše slovo nemá žádný význam, pokud jej nepodpoříte pádným direktem - ještě nikdo neutekl. To ale Riddickovi nikterak nevadí. Zkrátka bude první. Navíc Riddick ve hře nejenže vypadá jako herec Vin Diesel, ale také tak zní. Diesel ho sám namluvil.

JAK SE DOSTAT Z VĚZNICE

Sice půjde o útěk z věznice, ale prchání není jediná náplň hry. Budete též komunikovat s ostatními vězni a plnit řadu vedlejších úkolů. Hra rozhodně není lineární a do některých lokací se můžete čas od času i vracet, někdy přímo, jindy oklikou ventilačními šachtami a tajnými chodbami. Většinu času se budete pohybovat neozbrojeni, a tak dojde nejen na tiché plížení a lámaní vazu, ale i na propracované pěstní souboje, v nichž rozhodně nestačí jen bezhlavě mlátit. Dosyta si i zastřílíte, a dokonce se několikrát dostanete k palebné síle v podobě těžkých robotů.

NEJEN PODAŘENÝ ÚTĚK

Escape from Butcher Bay je nádherná, i když hardwarově docela náročná hra (jak říká nálepka - Best played on Athlon 64) s propracovaným příběhem plným zvratů, s variabilní hratelností a se skvělou filmovou atmosférou. Výtečná záležitost. Bravo!

*****