Obouvací lžíce

Sdílej
 
Kolik lidí asi používá na obouvání bot lžíci? Možná k nim právě vy nepatříte, ale třeba znáte někoho, komu místo prstů pomáhá při nazouvání bot. Právě pro něho může být ručně vyrobená lžíce neobvyklého tvaru hezkým a nečekaným dárkem.

DOBRÝ NÁPAD

Kolik lidí asi používá na obouvání bot lžíci? Možná k nim právě vy nepatříte, ale třeba znáte někoho, komu místo prstů pomáhá při nazouvání bot.
Právě pro něho může být ručně vyrobená lžíce neobvyklého tvaru hezkým a nečekaným dárkem.

POTŘEBUJETE

Tužku, špalík (z tvrdšího suchého bezsukového dřeva), duté řezbářské dláto, pilku, ostrý nůž, smirkový papír (zrnitost 120, 200, 600), hadřík, včelí vosk s terpentýnem nebo jinou nátěrovou hmotu, starý štětec.

VÝROBA

Nejdříve si rozmyslete, jaký tvar bude lžíce mít. Není na škodu si udělat na papír náčrtek ve skutečné velikosti.
Potom na všechny strany špalíku nakreslete obrys zamýšlené lžíce.
Dřevo opracovávejte postupně, detailům se věnujte až na konec. Při vyřezávání musíte být velmi opatrní, abyste sebe nebo někoho jiného nezranili. Nožem nebo dlátem táhněte jen od sebe. Výhodou je, když si můžete dřevo upnout do hoblice (dřevěného truhlářského stolu), pak máte možnost držet dláto oběma rukama. Do klasického kovového svěráku dřevo neupínejte - pokud by se dláto smeklo, mohli byste narazit na kov, čímž by se hned ztupilo. Nemáte-li hoblici, uchopíte špalík do jedné ruky. Palcem přitlačujete nástroj ke špalíku, čímž jej brzdíte v posuvu tak, aby nemohl sklouznout, kam nechcete. Všemi prsty druhé ruky uchopíte pevně nástroj, čímž můžete snadno řídit směr i rychlost řezu.

DOKONČENÍ

Jste-li s tvarem lžíce spokojeni, obruste ji dohladka smirkovým papírem a odstraňte hadříkem vzniklé piliny. Postupujte od hrubého papíru k jemnějšímu. Když už se zdá, že je lžíce vyhlazena, namočte ji na pár sekund do vody a po oschnutí ji znovu obruste nejjemnějším smirkovým papírem.
Nakonec výrobek natřete včelím voskem rozpuštěným v terpentýnu (ten po nějaké době vyprchá). Jako nátěrovou hmotu můžete použít i některý z prodávaných vosků, které mívají různou hustotu od balzámu po pastu. Z natřené lžíce odstraňte hadříkem přebytečný vosk. Přibližně po dvou hodinách nátěr opakujte a hadříkem dřevo leštěte, až získá příjemný vzhled.