Redaktorkou ve volném čase

Sdílej
 
Zuzka Kučerová je redaktorkou rozhlasového klubu Litina v Brně. Právě do této redakce jsme se počátkem března vypravili, abychom se dozvěděli více.

Zuzka Kučerová je redaktorkou rozhlasového klubu Litina v Brně. Právě do této redakce jsme se počátkem března vypravili, abychom se dozvěděli více.

Zuzko, co je to Litina?
Litina je zkratka slov Lužánky, informace, technika, improvizace a názory a vlastně přesně vystihuje to, co tady děláme. Základ naší práce je informovat o důležitých akcích u nás v Lužánkách členy našich klubů i širší veřejnost, ale také naopak přinášet zajímavé informace zvenčí k nám.

Máte tedy opravdovou rozhlasovou stanici, která pravidelně vysílá?
No, to bychom rádi, ale tak bohatí samozřejmě nejsme. Většina našich článků, rozhovorů a reportáží je určena pro naše webové stránky. Je pravda, že už jsme dělali pár věcí pro opravdové rádio, ale to jsou jen takové třešničky na dortu. Vydáváme ale i tištěný časopis pro Lužánky a při větších akcích čteme tady v budově živě zpravodajství.

Kolik vás v redakci je?
Je nás osm, ale většinou se nás sejde míň. Převážně jsou to už starší lidi tak od 13 do 18 let. A samozřejmě máme dospělého šéfredaktora, který klub vede. Je to Zdeněk Herzig a ten nám zadává témata, radí nám, jak je zpracovávat a v čem se zlepšit.

Osm lidí je poměrně velká redakce, to i v ábíčku je nás na psaní míň. Pro kolik lidí píšete?
Možná to tak nevypadá, ale v Lužánkách jsou dvě desítky zájmových kroužků, takže tady během týdne procházejí stovky dětí. A ty kroužky jsou od přírodovědných přes modelářské, umělecké, sportovní, technické až třeba po hráčské nebo výukové. Takže se tu pořád něco děje a je o čem psát.

Myslíš, že ti je členství v takovém klubu užitečné i ve škole?
Určitě ano. Já už sem chodím tři roky a myslím, že jsem se tu něco naučila. Scházíme se každý čtvrtek a Zdeněk nám zadává i témata, která s aktuálními akcemi přímo nesouvisí, abychom si pilovali psaní. Já teď například píšu esej Život se štěnětem.

***

Zuzana Kučerová
15 let, 9. třída Bydlí v Brně
Rozhlasový klub Litina funguje v Centru volného času Lužánky a je zároveň jihomoravskou redakcí
Dětské tiskové agentury. Na internetové stránky Litiny, a tudíž i na Zuzčinu tvorbu se můžete podívat na adrese litina.luzanky.cz.