S mobilem na Internetu 1/2

Sdílej
 
Být na internetu vždy a všude - něco podobného už dávno není výsadou úspěšných manažerů či nadšenců. Zatímco před několika lety bylo používání mobilního připojení k internetu velký luxus, dnes si je může dovolit prakticky kdokoliv.

Být na internetu vždy a všude - něco podobného už dávno není výsadou úspěšných manažerů či nadšenců. Zatímco před několika lety bylo používání mobilního
připojení k internetu velký luxus, dnes si je může
dovolit prakticky kdokoliv.

Díky nedávno představeným kombinovaným tarifům (ADSL + GPRS + EDGE) můžete mobilní připojení platit v rámci jediného paušálu za připojení k internetu doma, ve škole nebo třeba v parku. Mobilní sítě však nabízejí různé typy připojení a různá zařízení, s nimiž můžete internet využívat.

DATOVÉ PŘENOSY

Datové přenosy v sítích GSM využívají tak zvané timesloty. Timeslot je ekvivalent jednoho probíhajícího hovoru. V závislosti na použité technologii lze v rámci jednoho slotu přenášet od devíti do dvaceti kilobitů za sekundu (tedy 1,1 až 2,5 kilobitů za sekundu). Protože taková rychlost k práci s internetem nestačí, vznikly technologie, které umožňují spojení několika slotů pro dosažení vyšší rychlosti.

HSCSD

High Speed Circuit Switched Data je (kromě běžného datového volání) nejstarším typem „rychlých" datových přenosů v mobilních sítích GSM. Uvozovky jsou v tomto případě rozhodně na místě. Maximální rychlost spojení je sice 57,6 kb/s při použití čtyř slotů, většina operátorů však povoluje jen dva či tři sloty. HSCSD navíc výrazně zatěžuje mobilní sítě, a je proto obvykle účtováno formou provolaného času.

GPRS

General Packet Rádio Service je nejrozšířenější způsob přístupu k internetu z mobilního telefonu. Podobně jako HSCDS používá spojení několika vysílacích slotů, díky různým typům kódování může se čtyřmi sloty dosahovat maximální rychlosti k uživateli až 80 kb/s. GPRS obvykle pracuje pouze s volnou kapacitou sítě, přičemž jeho priorita je nižší než u klasických hovorů. To znamená, že probíhá-li velké množství hovorů (či datových přenosů), je vám přiděleno méně slotů, případně se může přenos zcela zastavit. GPRS používá celkem pět či šest slotů - tři až čtyři pro přenos k uživateli a jeden až dva pro přenos dat od uživatele. Nejpodstatnější výhodou GRPS je placení buď za přenesená data, nebo měsíčním paušálem.

EDGE

Enhanced Data rates for Global Evolution je jakýsi mezistupeň mezi GSM a UMTS/3G sítěmi. Maximální přenosové rychlosti 384 kb/s je dosahováno pomocí osmi slotů s kódováním 48 kb/s. V reálném provozu však je nepravděpodobné, že bude k dispozici osm slotů - rychlost se obvykle pohybuje spíše v rozmezí 100 až 200 kb/s (i to už je na hranici širokopásmového připojení). EDGE je obvykle součástí GPRS tarifu nebo se používá za mírný příplatek. Nevýhodou je malý počet telefonů, které tuto technologii podporují (převážně se jedná o přístroje Nokia), a omezená dostupnost (prozatím pouze v největších městech),