Dotkni se nebe

Sdílej
 
Bojíte se výšek? Já ano. A ne zrovna málo. Říká se však, že překonání vlastního strachu je jeden z nejlepších pocitů, jakých můžete dosáhnout. Co takhle přejít po laně nad propastí? Anebo do ní rovnou skočit?

Bojíte se výšek? Já ano. A ne zrovna málo. Říká se však, že překonání vlastního strachu je jeden z nejlepších pocitů, jakých můžete dosáhnout. Co takhle přejít po laně nad propastí? Anebo do ní rovnou skočit?

Stermínem „lanové centrum“ jste se jistě už setkali a někteří z vás ho možná i navštívili a okusili na vlastní kůži. Lanová centra jsou sportovní areály věnované bezpečnému pohybu ve výškách. Tato zábava má u nás poměrně krátkou historii. První profesionální lanové centrum s názvem PROUD bylo otevřeno před pěti lety v Olomouci. Dnes pod tímto názvem už fungují další čtyři - v Praze, Brně, Ostravě a Harrachově. Kromě těchto profesionálních center můžete tu a tam narazit také na lanová centra provozovaná v rámci některého sportovního klubu. Ta však zdaleka nenabízejí tolik „atrakcí“ jako lanová centra PROUD.

JAK VYPADÁ

Lanová centra PROUD jsou oplocené areály pod širým nebem. Návštěvník se proto musí vhodně obléknout podle počasí, ale i tak, aby mu oblečení nevadilo při lezení po překážkách. Otevřeno je celoročně a po celý den, pouze v zimních měsících je provoz omezen. Většina překážek je napnuta mezi dřevěnými kůly ve výšce osmi metrů nad zemí. Možná si řeknete, že to není moc, ale když má člověk v této výšce přejít po laně, většinou ho hrdinství brzy přejde. Do lanového centra může téměř každý. Dolní věková hranice je deset let, další omezení neexistují (pomineme-li samozřejmě tělesné a duševní dispozice každého z nás). Před návštěvou je vhodné se objednat, protože centra pořádají akce pro objednané skupiny dospělých či dětí a nemuselo by být volno.

JAK TO PROBÍHÁ

V lanovém centru si nejprve zvolíte určitý program, jejž chcete absolvovat. Pak se vás ujme instruktor, který na vás dohlíží po celou dobu, kdy jste na překážkách. Všechny programy začínají tzv. lámáním ledů, v němž se seznámíte s instruktorem a s ostatními partnery, kteří vás pak budou na překážkách jistit, případně vy budete jistit je. Následuje rozcvičení na nízkých překážkách zhruba jeden metr nad zemí a poté se seznámíte s úvazky a jištěním. Na vysokých překážkách se totiž jistíte sami mezi sebou a instruktor pouze dohlíží na bezpečnost. VZHŮRU, VZHŮRU!

Vysoké překážky jsou dvojího typu -individuální a týmové. V programu si nejprve vyzkoušíte ty individuální, na nich se pohybujete samostatně a ze země vás přes kladku lanem jistí někdo z týmu. Přecházíte například po laně, přidržujíce se volně visících lan, překonáváte vratké lávky či šplháte po sloupech.
Týmové překážky jsou obtížnější. Záměrně jsou stavěny tak, aby je bylo možno překonat pouze ve dvojici. Přecházíte s partnerem třeba po volně zavěšených trámech a vzájemně si pomáháte, nebo zaklesnuti do sebe do jakéhosi mostu se přesouváte po dvou lanech, mezi nimiž jsou v pravidelných intervalech položeny trámy. Specialitou pro silnější povahy je přeskakování z kůlu na kůl, případně jištěný skok z výšky.
...Dotkni se nebe, dotkni se sebe... je heslo lanových center PROUD. Zkuste to i vy! Funguje to.

NA INTERNETU

Zaujala vás lanová centra a chtěli byste je vyzkoušet? Podívejte se na internetovou adresu www.lanovecentrum.cz.