Svět 2005

Sdílej
 
Bez tréninku to ve sportu nejde. Ale co se v těle sportovního dříče vlastně děje? Odpověď hledali švédští biologové: zjišťovali, jak se změní aktivita genů ve stehenním svalu mladých mužů po šestitýdenním tvrdém cyklistickém tréninku. Někteří dobrovolníci se během testu dostali do formy, jiní se příliš nezlepšili.

Sportvní geny

Bez tréninku to ve sportu nejde. Ale co se v těle sportovního dříče vlastně děje? Odpověď hledali švédští biologové: zjišťovali, jak se změní aktivita genů ve stehenním svalu mladých mužů po šestitýdenním tvrdém cyklistickém tréninku. Někteří dobrovolníci se během testu dostali do formy, jiní se příliš nezlepšili.

O tom rozhodovala míra „nabuzení“ asi pěti stovek z celkového počtu 22 000 lidských genů. Opět se potvrdilo, že se značná část sportovního talentu skrývá v naší dědičné informaci. Zajímavé je spektrum genů, které trénink probudil. Nechybějí mezi nimi geny, které nás chrání před cukrovkou, infarktem a dalšími vážnými onemocněními. Švédové tak vysvětlili, proč si sportováním posilujeme zdraví, i když zrovna nelámeme světové rekordy.

Jaroslav Petr

Kabát pro ledovec

O dvacet metrů ustoupil za posledních patnáct let ledovec Gurschen poblíž vesničky Andermatt ve švýcarských Alpách. Letos vesničanům došla trpělivost, protože tání ledovce bezprostředně ohrožuje provoz místního lyžařského střediska, které je zdrojem obživy většiny obyvatel. Pokryli proto ledovec tenkou fólií, odrážející sluneční paprsky, v naději, že tání ledu přes léto zastaví. Je to dost zoufalý počin. Fólie může problém o několik let odložit, ale nevyřeší jej. Do třiceti let zřejmě zmizí dvě třetiny švýcarských ledovců a celé Alpy před sluncem schovat nelze. O Antarktidě ani nemluvě. Globální oteplování zastavíme pouze odstraněním jeho příčin. Navzdory všem mezinárodním dohodám však v tomto směru zatím nenastalo žádné zlepšení, které by stálo za řeč.
von

Včely pod kontrolou radaru

Včely spolu hovoří zvláštním "tanečním jazykem". Vrtěním a kroužením po plástu prozradí směr a vzdálenost, jakou je třeba urazit ke zdroji potravy, který právě objevily. Joe Riley z britského Rothamsted Research nedávno vyvrátil pochybnosti těch vědců, kteří schopnosti včel rozumět podivuhodnému tanci nevěřili. Postavil 250 metrů od úlu krmítko s cukrem a pak pochytal včely, které zhlédly tanec navrátilců obtížených sladkým nákladem. Pustil je na jejich vlastní výpravu s maličkou anténkou připevněnou k tělu. Zařízení vážící pár tisícin gramu mu dovolovalo sledovat včely radarem. Mířily přímo ke krmítku a trefily k němu s přesností několika metrů. S pochopením "taneční řeči" tedy neměly nejmenší problém. Do potíží se dostaly až při dohledání potravy přímo na místě. To však bylo nejspíše způsobeno tím, že v pokusu pátraly po cukru bez vůně a barvy. Vonící rozkvetlou lípu či záhon pestrobarevných květin najdou mnohem snáz.

Jaroslav Petr

Kuk na mámu!

Pohlédnout alespoň prostřednictvím monitoru do tváře svému dítěti ještě předtím, než se narodí, mohlo v květnu několik desítek těhotných žen v pražské Gynekologicko-porodnické klinice U Apolináře. Společnost Philips tam lékařům, budoucím maminkám a novinářům předvedla supermoderní ultrazvuk iU22, jemuž v Česku nikdo neřekne jinak než Ája (z anglické výslovnosti písmen iU (áj jú). Kromě klasického dvourozměrného (2D) zobrazení umí zobrazovat i ve 3D, a dokonce i 4D (čtvrtým rozměrem je čas). Pro lékaře stále zůstává nejdůležitější 2D zobrazení, z něhož vyčtou všechny důležité informace. Odhalí mimoděložní těhotenství i případné vrozené vady dítěte. Rodičům však 4D zobrazení, při němž mohou sledovat pohyby svého dosud nenarozeného dítěte, nabízí nesmírně silný zážitek. "Můžeme jej přirovnat k porodu nanečisto," říká doc. MUDr. Pavel Calda, CSc., který vyšetření "Ájou" prováděl. Každá maminka od něj dostala vytištěný snímek a DVD s videozáznamem svého dítěte.
von