Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Budu mít křečka medvědího. Nepřiotráví se, když mu do klece dám hračku ze sádry? Anežka M.

Budu mít křečka medvědího. Nepřiotráví se, když mu do klece dám hračku ze sádry?
Anežka M.

Sádra sama nemůže žádnému zvířeti ublížit - pokud je již zpracovaná a ztvrdlá v nějaké podobě, třeba té hračky (prášková sádra by zvířeti po pozření mohla ublížit už jenom tím, že by mu v zažívacím traktu ztvrdla).
Důležité je, jak je hračka dál upravená. Pokud není ničím natřená či nalakovaná, můžeš ji křečkovi dát. Pokud je nabarvená a nalakovaná, raději ji do klece nedávej, některé barvy či laky mohou být jedovaté.
Proč je v zásuvce střídavé napětí, když stejně většina spotřebičů (jako třeba rádio) potřebuje pro svůj chod napětí stejnosměrné?
Honza, Zlín Střídavé napětí je tam z toho důvodu, že při jeho přenosu na velké dálky dochází k menším ztrátám a také ho lze snadněji zmenšovat nebo zvětšovat pomocí transformátorů. Příkladem mohou být různé nabíječky.

***

Do odpovědny můžete zasílat otázky ze všech oborů - od přírodovědných, chovatelských či pěstitelských přes různé dotazy týkající se techniky či počítačů až po sport a společenské problémy. Naše poštovní adresa je: Redakce ABC, U Průhonu 13, Praha 7, PSČ 170 00, obálku nezapomeňte vždy zřetelně nadepsat ODPOVĚDNA; adresa naší elektronické pošty je: odpovedna@iabc.cz.