Rybko, řekni sýr

Rybko, řekni sýr
Sdílej
 
Pod vodou se fotografování řídí jinými pravidly než na suchu. Pro začátek vám postačí vodotěsný fotoaparát na jedno použití. Lze s ním fotit do hloubky pěti metrů a jeho cena se pohybuje kolem pěti set korun.

Šnorchlujeme a fotíme 3. část

JAK ULOVIT DOBRÝ SNÍMEK?

* Ryby jsou sice plaché, ale zároveň zvědavé. Nebudete-li dělat rychlá tempa a prudké pohyby, většinou zvítězí jejich zvědavost a samy k vám připlují.
* Vybírejte záběry s masou vody v pozadí. Sytá modrá dobře kontrastuje s foceným objektem. Nevýrazný písčitý nebo kamenitý terén může zkazit i jinak zdařilý záběr.
* K objektu se snažte přiblížit co nejvíc - barvy budou věrnější a ryba na fotce bude dostatečně veliká. Ideální je vzdálenost do metru a půl.

1. Pomec paví (25 cm) je plachý a rád se zdržuje v bezpečí korálů
2. Většinu dne ryby shánějí něco dobrého k zakousnutí. Klipky pyramidové zrovna objevily na útesu pochoutku v podobě mořských řas.
3. Hejno tloušťovek modrých (45 cm) se shromažďuje u hladiny a pochutnává si na planktonu, semínkách a hmyzu
4. Hejno chňapalů pětipruhých (38 cm) se vyhřívá v poledním slunci. Pozor! Sluníčko opaluje i pod vodou, a proto si tělo chraňte před spálením tričkem nebo opalovacím krémem

A co dál?

Foto
Jestli vás podvodní fotografie chytí, začnete pokukovat po lepším vybavení. Nabídka techniky pro focení pod vodou je veliká a v obchodě vám určitě poradí, jaký typ přístroje vám bude vyhovovat. Prodávají se komplety fotoaparátu s vodotěsným obalem i samostatné obaly. Záleží hlavně na tom, co vaše peněženka (nebo peněženka vašich rodičů) dovolí. Vhodné jsou i fotoaparáty digitální - nepovedené fotky můžete vymazat. Důležité je, aby fotoaparát měl rychlou spoušť a silnou baterii.