LCD monitor (1/2)

LCD monitor (1/2)
Sdílej
 

Pokud uvažujete o koupi nového monitoru, stojí za zamyšlení, zda by se nevyplatilo pořídit si místo standardního CRT (Cathode Ray Tube) monitoru rovnou LCD (Liquid Crystal Display). Proti může na první pohled hovořit cena, ale jednoznačně pro mluví jeho menší rozměry a menší hmotnost či fakt, že LCD monitor méně namáhá oči.

PŘIPOJENÍ

Další nespornou výhodou je absolutní čistota obrazu, která ovšem také závisí na grafické kartě a způsobu připojení.
U LCD monitoru existují dvě možnosti, jak ho propojit s počítačem, a sice D-Sub konektorem (přes ten se připojují CRT monitory) či DVI konektorem (specialita LCDéček).
První typ konektoru se uplatní u monitorů s rozlišením do 1280 x 1024 bodů. Při vyšších rozlišeních už se z důvodu náročnosti na objem přenesených obrazových informací musí použít digitální přenos a upotřebí se druhá zmíněná varianta.

POCTIVÉ PALCE

Další zajímavostí je, že udávaná úhlopříčka LCD monitoru skutečně značí rozměr viditelné aktivní plochy displeje, kdežto u CRT to je včetně plochy skryté za plastovými okraji. Pro ilustraci lze říci, že patnáctipalcové LCDéčko často vydá za sedmnáctipalcový CRT monitor.

DOBA ZOBRAZENÍ

Na co je dobré dát pozor, je tzv. odezva nebo také doba odezvy. Ta udává, jak dlouho trvá jednotlivým bodům na displeji změnit barvu. Zde platí pravidlo čím kratší, tím lepší. Pokud chceme příjemně a nerušeně hrát hry či sledovat filmy, neměla by její hodnota překročit hranici 35 ms (milisekund), ovšem pro náročnější hráče akčních her se přijatelná doba odezvy pohybuje kolem 15- 20 ms.