Vymyšlení detektivové - Legendární postavy a jejich autoři

Sdílej
 
Existují hrdinové, kvůli nimž chcete změnit svůj život. Prostě si jen tak nezávazně přečtete knížku a najednou je vám jasné, že chcete být detektivem.

Amatéři:

Jessica Fletcherová

Kdo to je: Slečna Fletcherová by byla úplně normální spisovatelkou, kdyby její detektivní romány nebyly podivuhodně reálné. Jakmile se Jessica někde objeví, odněkud vyskočí trestný čin a jí nezbývá nic jiného než jej vyřešit po vzoru svých hrdinů.
Kde se vzala: Anglická herečka Angela Lansburyová zpodobnila samozvanou detektivku v americkém televizním seriálu s názvem To je vražda, napsala.
Bez čeho se neobejde: Bez psacího stroje.

Slečna Marplová

Kdo to je: Na ulici byste si postarší dámy v kloboučku těžko všimli. Pozdravili byste ji však určitě, protože v městečku St. Mary Mead, kde slečna Marplová žije, je to dobrým zvykem. Když slečna neplete nebo se sousedkami někoho nedrbe, řeší záhady a zločiny, kterých je v jejím rodišti vždycky dost.
Kde se vzala: První knihu, v níž se slečna Marplová objevila, vydala Agatha Christie v roce 1930 pod názvem The Murder at the Vicarage (Vražda na faře).
Bez čeho se neobejde: Bez kloboučku a pletení.


Hercule Poirot


Kdo to je: Rodilý Belgičan pracoval u policie, pak přesídlil do Anglie a začal se živit jako soukromý detektiv. Hercule Poirot je absolutní gentleman, potrpí si na vybrané chování, lze jej zastihnout pouze dokonale oblečeného a k smrti nenávidí hrubší oblasti detektivní práce, při nichž by si mohl zničit pečlivě pěstěné nehty. Proto mu nezbývá než ke všemu dojít logikou.

Kde se vzal: Poirot se objevil ve více než třiceti knihách spisovatelky Agathy Christie. Poprvé roku 1920 v jejím prvním románu The Mysterious Affair at Styles (Záhada na zámku Styles).

Bez čeho se neobejde: Bez slušivého obleku a navoskovaného knírku.

V ŘADÁCH POLICIE:


Maigret


Kdo to je: Je nutno zmínit, že komisař Maigret je ženatý. Což u detektivů není častý jev.

Kde se vzal: Belgický frankofonní spisovatel Georges Simenon sepsal mezi lety 1931 a 1972 úctyhodných pětasedmdesát románů a osmadvacet povídek o Maigretovi.

Bez čeho se neobejde: Bez klobouku a dýmky.

Sherlock Holmes


Kdo to je: To ví přece každý, Sherlock Holmes je největší detektiv v historii. Specializuje se na případy, na nichž už si všichni detektivové a vyšetřovatelé před ním vylámali zuby. Dal zcela nový rozměr slovu "dedukce" a přežil i vlastní smrt, kterou mu chystal jeho největší nepřítel, doktor Moriarty. Většinu Holmesových dobrodružství vypráví jeho věrný společník, natvrdlý, leč ochotný doktor Watson.

Kde se vzal: Autorem Sherlocka Holmese je sir Arthur Conan Doyle. Nejznámějšími holmesovskými romány jsou A Study in Scarlett (1887, česky Studie v šarlatové), The Hound of the Baskervilles (1901; česky Pes baskervillský) a The Final Problem (1893, česky Poslední případ).

Bez čeho se neobejde: Bez lovecké čepičky, dýmky a lupy.

Mike Hammer


Kdo to je: Mike Hammer je drsňák každým coulem. Na cestě k potrestání padouchů mu nedělá starost občas překročit své pravomoci. On to totiž Mike vždycky bere trochu moc osobně.

Kde se vzal: Detektivky spisovatele Mickeyho Spillanea patří - což se dá očekávat - k těm drsnějším. S Mikem Hammerem se čtenáři seznámili v románu I, the Jury (1947; česky Já, porota) a oblíbili si ho natolik, že se Hammer objevil také v rozhlasovém vysílání, ve filmu (v jednom si ho zahrál sám autor) i v televizním seriálu.

Bez čeho se neobejde: Bez knírku a pěstí.

Columbo


Kdo to je: Ušmudlaný detektiv v ještě ušmudlanějším baloňáku u padouchů respekt rozhodně nebudí. V tom je také jeho kouzlo - nikdo z nich si nemyslí, že by je tenhle shrbený šilhající chlapík z oddělení vražd u losangeleské policie dostal.

Kde se vzal: Poprvé se objevil v americkém detektivním seriálu roku 1960, odkud putoval na divadelní prkna a posléze se dočkal televizní filmové verze. Nezapomenutelný herec Peter Falk se v roli Columba objevil v televizním seriálu, který se začal vysílat v roce 1971.

Bez čeho se neobejde: Bez doutníčku, který škodí zdraví, a bez baloňáku, který škodí dobrému vkusu.

Philip Marlowe


Kdo to je: Marlowe je drsný týpek, který s nikým nejedná v rukavičkách, na okolní svět hledí cynickými brýlemi a občas propadá démonu alkoholu.
Od jiných soukromých oček z amerických detektivek jej odlišuje hlavně nezaměnitelný smysl pro humor.

Kde se vzal: Spisovatel Raymond Chandler vytvořil Philipem Marlowem synonymum hrdiny detektivek "drsné školy" (v angličtině se tomu žánru říká "hardboiled"). Jeho nejznámějšími počiny s Marlowem v hlavní roli jsou romány The Big Sleep (1939; česky Hluboký spánek) a The High Window (1942; česky Vysoké okno).

Bez čeho se neobejde: Bez suché hlášky na rtech.