Hardware - MP3 přehrávač Orava M-512

Hardware - MP3 přehrávač Orava M-512
Sdílej
 

Uvedením svého MP3 přehrávače zaskočila slovenská značka Orava určitě nejen mě; přehrávač mě však rozhodně nezklamal. K dostání je ve třech provedeních podle velikosti paměti, a sice 128, 256 a 512 MB.

Plno funkcí

Přehrávač je opravdu nadupaný funkcemi. Mezi ty nejdůležitější bych zařadil samozřejmě plnou podporu MP3 a WMA formátu a podporu ID3 tagů (přídavné informace o skladbě, autorovi, albu, atd.). Také mě překvapila podpora adresářů, která za tuto cenu (verze s 512 MB stojí zhruba 3200 Kč) není běžná. Přehrávač funguje ve třech režimech: přehrávání hudby, diktafon a FM rádio. V prvním se chová přehrávač tak, jak by od něj uživatel očekával – samozřejmostí je například ekvalizér, spíše libůstkou je pak možnost opakovaně přehrávat úsek nějaké skladby; přičemž po jeho přehrání lze nahrát přes mikrofon vaši verzi a tu si můžete porovnat s původní (což je vynikající při studiu cizího jazyka). V režimu diktafon překvapí výborná citlivost zabudovaného mikrofonu a kvalita záznamu je více než dostačující pro mluvený projev. FM rádio fungovalo také bez problémů, přehrávač dokonce umožňuje z tohoto rádia nahrávat (avšak ve velmi nízké kvalitě). Přehrávač může fungovat i jako přenosný disk (do paměti lze ukládat nejen hudbu). Paměť přehrávače lze rozdělit na více oddílů, do každého se vejde 99 hudebních souborů (případně lze oddíly i chránit heslem). Ovládání přehrávače je velmi jednoduché a intuitivní. LCD displej je přehledný a dobře podsvícený.
Příslušenství

K počítači se připojuje sejmutím krytky USB konektoru a zasunutím přímo do USB portu počítače, pokud je špatně dostupný, lze použít USB prodlužku, která je součástí balení. Přehrávač se nosí na krku, k čemuž slouží speciální odepínací popruh, který má v sobě zabudovaná sluchátka. Tato sluchátka mi však přišla velmi podprůměrná a zhoršovala jinak kvalitní reprodukci hudby.