Instalace DVD mechaniky 1/2

Instalace DVD mechaniky 1/2
Sdílej
 

Instalace CD a DVD mechaniky do počítače je z technického hlediska stejná a můžete si ji provést doma sami. Podívejme se, jak na to.
Mechaniku lze koupit ve dvou provedeních - buď retail balení (mechanika je v krabici se šroubky, případným softwarem a zbylým vybavením), nebo v bulk balení (levnější varianta, která obsahuje pouze mechaniku bez příslušenství).

NEPORUŠTE ZÁRUKU!


Vše, co budete k zapojení potřebovat, jsou tři až čtyři šroubky na uchycení mechaniky do PC skříně (respektive šest až osm šroubků - záleží na způsobu zapojení), IDE kabel (přes něj mechanika komunikuje s počítačem) a CD-audio kabel (je nutný pouze v případě, že chcete poslouchat i audio CD). Dále potřebujete křížový šroubovák a nůž či plochý šroubovák na odstranění záslepky v přední části PC skříně. Než začnete, ujistěte se, zda počítač není v záruce jako celek. Poznáte to tak, že na zadní straně budou vnější kryty počítače přelepeny záruční plombou. V tomto případě by jejím porušením došlo ke ztrátě záruky, a tudíž by bylo lepší obrátit se se zapojením na prodejce, který vám mechaniku za malý poplatek nainstaluje bez ztráty záruky.

PÁN A OTROK


Na jednom IDE kabelu mohou být dvě zařízení, a to tak, že vždy je jedno obrazně řečeno nadřazené (master - pán) tomu druhému (slave - otrok). Vy musíte určit oběma zařízením, jak se mají chovat. Existuje i třetí nastavení - cable select -, u něhož si své zařazení odvozuje každé zařízení samo ze své pozice na kabelu. Zařazení se nastavuje různým propojením pinů (propojek) na zadní straně mechaniky. Způsob zapojení se u každého výrobce liší, většinou však naleznete alespoň základní schéma zapojení na samotné mechanice.

PŘIPRAVENÍ OTVORU


Protože komponenty počítače jsou velmi citlivé na statické náboje, je vhodné se před manipulací s nimi uzemnit (například tím, že se dotknete kovového radiátoru). Než počítač otevřete, vypojte ho ze zásuvky! Začněte tím, že sundáte vnější kryt skříně, který je obvykle přichycen šroubky na zadní straně. Vyberete si místo, na něž chcete mechaniku umístit, a plochým šroubovákem vyloupnete záslepku. Někdy se pod ní může skrývat další (kovová) zábrana, té se lehce zbavíte jejím vykroucením.

Dokončení příště