Svět 2005

Svět 2005
Sdílej
 

Inteligentní vysavač

Pro lenochy, které nebaví vysávat stále znovu a znovu se tvořící prach, pro tělesně postižené lidi, kteří jej vysávat nemohou, ale i pro milovníky elektronických hračiček všeho druhu je určen miniaturní vysavač Roomba (33 x 9 cm) firmy iRobot Corporation. Má tak vysoké IQ, že je ho na uklízení skoro škoda. V předem určený čas se zapne, vyluxuje místnost, přičemž se dostane i do těžko přístupných míst pod nábytkem, a po práci se vrátí do svého pelíšku připojeného k elektrické síti, v němž spokojeně usne a načerpá síly k dalšímu úklidu.

-von



Na cestě k ptákům


Paleontologové Patrick O'Connor a Leon Claessens podali další důkaz o tom, že se ptáci vyvinuli z dinosaurů. Zjistili, že alespoň někteří dinosauři měli dýchací soustavu uspořádanou podobně jako dnešní opeřenci. Zkoumat vnitřní orgány pravěkých zvířat, z nichž se dochovaly pouze kostry, není jen tak, američtí badatelé však měli štěstí: informace o "ptačím" uspořádání dýchací soustavy lze najít i na kostech. Ptáci mají takzvané přední a zadní vzdušné vaky, jejichž důmyslné propojení s plícemi zajišťuje, že čerstvý vzduch, bohatý na kyslík, se nemíchá se vzduchem vydýchaným, bohatým na oxid uhličitý. Jen díky tomu mají ptáci šanci "udýchat" svůj velmi aktivní a fyzicky náročný životní styl. Vaky navíc zasahují i do kostí, čímž kostru odlehčují.
Objev podobného systému u dinosaurů vypovídá o tom, že svým životním stylem připomínali spíše teplokrevné živočichy než "ospalé" studenokrevné plazy.

-von


Svítící udice


Trubýši z příbuzenstva medúz ve tmě nádherně svítí. Důvod, proč svá těla rozsvěcují, není úplně jasný. Svícení je stojí spoustu energie, kterou by
Foto
mohli využít jinak. Mnozí se zřejmě snaží oslnit a oslepit nepřátele. Hlubokomořský trubýš Erenna však využívá své světélko jako návnadu. Rozsvěcí jen červenou "lampičku" na konci zvláštního "tykadla". Světélko tvarem napodobuje fosforeskující tělíčko korýše, na němž si s oblibou pochutnávají hlubokomořské rybky. Trubýš navíc světelnou udicí důmyslně mává, aby napodobil korýše v čilém pohybu. Takové návnadě ryba neodolá.
Jakmile se přiblíží k trubýšovi, je její osud zpečetěn. Zásah žahavými chapadly ji rychle usmrtí a trubýš pak rybku zhltne.

Jaroslav Petr


Indiáni prohráli


Po devíti letech soudních pří zahájili američtí vědci výzkum "muže z Kennewicku". Devět tisíc let starou kostru našli v roce 1996 dva školáci na
Foto
břehu řeky Columbia na západě USA. Kostra patří jednomu z nejstarších známých obyvatel Nového světa. Indiáni bránili jejímu zkoumání s odůvodněním, že jde o ostatky jejich dávného předka, kterého by rádi pohřbili na utajeném místě. Soud dal zapravdu vědcům. Ti upozorňují na skutečnost, že se muž z Kennewicku mnoha rysy lišil od typických praobyvatel Ameriky. S napětím proto čekají na výsledky analýz DNA získané z kostí, které snad prozradí, odkud tento člověk či jeho předci do Ameriky přišli. Někteří odborníci sázejí na Evropu, většina však vidí v muži z Kennewicku představitele lidí spřízněných s praobyvateli japonského souostroví.

Jaroslav Petr


Brýle pro telemaniaky


Užitečný zdroj zábavy, nebo důkaz, že se svět už definitivně zbláznil? Sluneční brýle Teleglass japonské firmy Scalar, které
právě míří do obchodů (zatím pouze v Japonsku), si zřejmě získají nadšené příznivce i neméně náruživé odpůrce. Po připojení k mobilu nebo k přenosnému DVD přehrávači s nimi můžete sledovat televizi, dívat se na filmy, číst SMS zprávy nebo prohlížet fotografie, ať jste kdekoli. Levým okem sledujete projekci, pravým hlídáte, do čeho šlapete. Výrobce se dušuje, že na takové oddělení rolí obou očí si lze rychle zvyknout, což si já osobně moc neumím představit. Obrázky sice mají úhlopříčku pouhých šest milimetrů, ale díky předsazené čočce a malé vzdálenosti od oka nabízí Teleglass obraz srovnatelný s televizí o úhlopříčce 35 centimetrů sledované z jednoho metru.

-von