Tuning PC - Gigabajty na krk

Sdílej
 

Představte si situaci, kdy potřebujete přenést určitá data - řekněme dokumenty, empétrojky nebo třeba jen uložené herní pozice - z jednoho počítače na druhý. Na obyčejnou disketu se toho moc nevejde. A vypalovačka CD či DVD disků nemusí být také vždycky k dispozici. A vůbec, kdo by se chtěl tahat s neskladnými CD kotouči. Zato takovým USB konektorem už je dnes vybavena drtivá většina počítačů.
A právě zde se uplatní přenosný USB flash disk. Můžeme si ho představit jako externí paměťový modul, který nepotřebuje k udržení dat baterii (při komunikaci s PC je napájen přímo z USB portu).

RŮZNÉ TVARY


Flash disky jsou dnes dostupné v různých provedeních, jak co do velikosti paměti (až 4 gigabajty!), tak designu a provedení. Pro svou kompaktnost se vyrábějí jako stylové přívěsky na klíče či na krk. Lze je sehnat například v luxusním provedení z titanu, ve vodotěsném sportovním provedení, nebo dokonce v podobě golfového míčku, useknutého prstu či jiných bláznovin. Podstatným parametrem flash disku je také rychlost přenosu dat. Ta závisí na podporované verzi USB rozhraní (samozřejmě že ji musí podporovat i PC). Tato rychlost se pohybuje od 800 KB/s při čtení a 500 KB/s při zápisu (rozhraní USB 1.0 a USB 1.1) až po 8 MB/s při čtení a 4 MB/s při zápisu (USB verze 2.0).

USB V KAPSE


Fakt, že flash disk má USB konektor zabudovaný do sebe, a nepotřebuje tudíž žádný propojovací kabel, z něj činí výbornou pomůcku a ozdobu v jednom, která najde uplatnění nejen u studentů a manažerů.