Největší úlovek

Největší úlovek
Sdílej
 
Patnáctiletý Tomáš bydlí v malé vísce kousek od Hořovic. Jeho vášní je rybaření - začal před čtyřmi lety, u vody je schopen vydržet i pět hodin denně a vstávat kvůli rybám v pět ráno. Nejlepší "úlovek" se mu podařilo získat letos. Není to ryba, neměří se na centimetry a neváží na kila: Tomáš vyhrál krajské kolo rybářské soutěže Zlatá udice.

Tomáši, co je to za soutěž, ta Zlatá udice?
To je rybářská soutěž pro mládež, která má tři disciplíny. Nejprve znalosti - píše se test a poznávají se v něm ryby a také rostliny a živočichové žijící ve vodě a kolem ní. Další je rybolovná technika - při ní se nahazuje muškou nebo zátěží na terče. A pak vlastní lov ryb udicí, soutěží se v tom, kdo jich uloví víc.

To ale hodně závisí na štěstí, ne?

Foto
To je pravda, ale na těch závodech se většinou nachytá ryb hodně. Loví se na pomalu tekoucích řekách nebo v nádržích a rybnících. Vždycky tam naházíme tak patnáct litrů krmení a to ryby přitáhne.

Rybolovnou techniku asi musíš dost trénovat...

Trénuju tady u nás na zahradě, ale vždycky jen v období závodů. Začnu tak čtrnáct dní před okresním kolem a pak, pokud postoupím dál, v tréninku pokračuju. Letos jsem postoupil až do národního kola, tam jsem byl osmý. Z dvaceti osmi soutěžících.

A co nějaký rybářský úspěch? Už jsi někdy ulovil kapitální kousek - takový, s jakým se rybáři fotografují?

Foto
To bývají většinou sumci; tak takového jsem ještě neulovil, můj největší úlovek byl zatím kapr, 65 cm.

Čeho si ceníš víc - toho úlovku, nebo svého vítězství v kraji?

Tak - asi té výhry.

A máš nějaký svůj rybářský sen? Co by sis přál ulovit?

No, určitě nějakého sumce.

Foto
Rybaření ti zabírá plno času - máš ještě jiného koníčka?
To ano, ještě hraju fotbal, tady u nás za Hořovice.

***

KDO SMÍ RYBAŘIT

Tomáš samozřejmě má rybářský lístek - dnes ho mohou získat i žáci základních škol a na ryby mohou chodit samostatně, bez doprovodu dospělých. Musejí však dodržovat rybářský řád jako kterýkoliv dospělý rybář.