Abeceda zajímavostí

Abeceda zajímavostí
Sdílej
 

Hrátky s ohněm

V americkém Oaklandu se v červenci konal už 5. ročník Festivalu ohňového umění. Sešli se na něm umělci využívající nejrůznějšími způsoby oheň jako tvůrčí nástroj. Návštěvníci mohli spatřit při práci vedle sebe všemožné kejklíře a polykače ohně, umělecké kováře i sochaře používající oheň buď k obrábění materiálu, nebo přímo jako součást svých děl. Nechyběli ani umělci navýsost moderní - jako „paní Megavoltová“ (na obrázku), se svým skutečně elektrizujícím představením. Využila k němu Teslova transformátoru vytvářejícího vysoké napětí, které se projevuje výboji připomínajícími blesky.

-von




Sluneční závody


Ropy ubývá, dříve nebo později její zdroje vyschnou a benzin bude vzácnější než lední medvědi v Africe. Auta budoucnosti budou možná jezdit na vodík, možná je bude pohánět dosud neznámý typ motoru - a možná si budou brát energii přímo ze slunce. Zdokonalování a propagace slunečního pohonu je hlavním cílem závodu North American Solar Challenge, v němž studenti amerických a kanadských univerzit soupeřili o to, kdo dokáže vymyslet, vyrobit a nejrychleji dopravit do cíle solární vůz. Závod prověřil kvality vozů i jejich řidičů opravdu důkladně: ve dnech 17. až 27. července absolvovalo dvacet univerzitních týmů 3900 kilometrů dlouhou jízdu z texaského Austinu až na sever do Calgary v Kanadě. Zvítězil vůz Momentum studentů z Michiganské univerzity následovaný vozem Borealis III z univerzity v Minnesotě.

-von



Letadlo, nebo vrtulník?


Na konci roku 2000 to s transportním letounem MV-22 Osprey, vyvinutým firmami Boeing a Bell Helicopter Textron pro americkou armádu, vypadalo bledě. Při dubnovém testovacím letu se jeden stroj zřítil, k další havárii došlo v prosinci. Celkem zahynulo 23 mariňáků. Následovalo pět let vylepšování, dalších testů - a nejistoty. Nyní se armádní námořnictvo konečně vyslovilo, že je s letounem spokojeno. Výroba by se měla naplno rozjet příští rok, praktické nasazení se očekává v roce 2007. Osprey, jehož dva otočné rotory umožňují kolmý start a přistání, bude dopravovat vojáky a výzbroj do válečných zón. Nahradí vrtulníky CH-46 Sea Knight, které pamatují ještě vietnamskou válku. Osprey dokáže letět dvakrát rychleji ve více než dvojnásobné výšce, unese trojnásobný náklad a dolet má ve srovnání s CH-46 dokonce šestinásobný.

-von



Elektronický papír


Displeje jsou neohebné, těžké a náročné na energii, informace na papíru se zase nedají jednoduše měnit. Elektronický
Foto
papír, který v červenci představila japonská firma Fujitsu, většinu z nevýhod displejů i klasického papíru postrádá.
Je lehký, tenký a ohebný. Při změně zobrazení si bere nepatrné množství energie a při neměnném zobrazení má spotřebu dokonce nulovou. Využití by už brzy mohl najít jako materiál pro nejrůznější vývěsky, jízdní řády, jídelní lístky, ceníky..., které je třeba několikrát denně aktualizovat.
Ve spojení s mobilními přístroji, např. s telefonem nebo PDA, by elektronický papír mohl sloužit jako velká obrazovka, která se po použití prostě sroluje. Že by se přiblížil konec miniaturních displejů, nad nimiž si dnes všichni kazíme oči?

-von