Golfový svět

Golfový svět
Sdílej
 
Golf dnes už není výsadou milionářů, snobskou zábavou uzavřené společnosti bohatých lidí. Stává se sportem číslo jedna i pro obyčejné víkendové hráče a pěstování tohoto koníčku je nestojí více než například tenis či lyžování.

Golf je hra pro každého. Důležité součásti golfu jsou čest, dobré způsoby, smysl pro humor a dobrý vkus. Více než kterákoli jiná hra je golf prověrkou charakteru. V golfu se nedá skrýt špatná povaha, není v něm místo pro ty, kteří postrádají čestnost, sebekázeň a úctu k soupeři.

HŘIŠTĚ


Na golfovém hřišti je osmnáct tzv. jamek. Každá jamka se skládá z odpaliště, odkud se hraje první rána z podstavce pod míček, zvaného tee, obvykle jedné fairwaye (doporučené dráhy, kudy se má hrát) a jamkoviště, což je prostor greenu a jeho nejbližšího okolí. Na greenu je faktická jamka (otvor v zemi) označená z dálky viditelným, zhruba dva metry vysokým praporkem. Green je plocha kolem jamky, na níž je tráva stříhaná tak, že umožňuje velmi jemné údery po zemi. Kvalita trávníku na greenu připomíná jemný koberec. Hra je ztěžována spoustou přírodních překážek, jako jsou voda, stromy, hustá a vysoká tráva, písečné prohlubně zvané bunkery (bankry), převýšení, vítr, optické klamy a další.

PAR


Golfové jamky se liší především délkou, což je vyjádřeno číslem zvaným par. Par určuje počet ran, kterým by jamku průměrně hrál hráč s handicapem nula. Jamky mají par 3 (80 až 236 m), par 4 (237 až 436 m) nebo par 5 (437 až 580 m), tedy jedna až tři rány v poli (prostor mezi odpalištěm a jamkou) a dvě rány na greenu. Čím méně ran na osmnáctijamkovém hřišti potřebujete, tím lépe. Součet parů všech osmnácti jamek určuje par hřiště, který je většinou 72 ran.

HANDICAP


Kvalita dosaženého výsledku se pak vyjadřuje v poměru k paru hřiště (pod či nad par); průměrná dlouhodobá odchylka od paru hřiště je handicap (značí se HDC). Pokud například hrajete obvykle 15 úderů nad par (hřiště), je váš handicap 15. Hráč s výsledky kolem paru nebo pod par je označován za výborného golfistu, špičkoví soutěžní amatéři či profesionálové hrají běžně několik ran pod par. Jakmile se hráč stane profesionálem, přichází o svůj handicap, neboť profesionálové toto číslo neužívají.
Díky systému handicapů si může i sváteční hráč zahrát s profesionálem. Handicap horšího hráče se pak od výsledku odečítá. Toto golfové pravidlo nemá v jiném sportu obdoby.

HŘIŠTĚ VERSUS SOUPEŘ


V golfu nikdy nehrajete přímo proti soupeři jako třeba v tenise. Se svým soupeřem soutěžíte prostřednictvím hřiště a svého, respektive jeho výkonu na hřišti. To je velmi důležité především v přístupu ke hře - z hlediska psychologie i strategie. Míček klidně leží a soupeř nemá právo vám nijak bránit - ani vy jemu. Váš výkon záleží pouze na vás.

TADY SE NEBĚHÁ


U golfu se sice neběhá, ale na soutěžní úrovni jde o sport náročný fyzicky i psychicky. Hráči odpalují rány i přes dvě stě metrů, musejí být tedy v náležité kondici. Nejvíce pracují svaly paží, ramen, zad, břicha a stehen. K tomu přidejte téměř deset kilometrů chůze, čtyř- až pětihodinové psychické vypětí (doba jedné hry), až patnáctikilový bag (vak na hole) na tahacím vozíku, a navíc se hraje téměř za každého počasí.

U NÁS


Golf se u nás těší již několik let nesmírné popularitě ve všech věkových skupinách. V České republice rostou hřiště jako houby po dešti a každý den přijdou na golf nejméně tři noví zájemci. Pro hru na většině hřišť v Česku potřebuje hráč tzv. zelenou kartu. Zelenou kartu získáte po prokázání herních schopností a znalostí etikety a provozu na hřišti. Kartu nepotřebujete na tzv. veřejných hřištích. Kromě možnosti členství v klubu existuje i členství v České golfové federaci. Jedna hra na hřišti - 18 jamek - v Česku stojí od 200 do 3500 Kč - záleží na klubu a na dni v týdnu (víkendy jsou dražší).
Golf není věkově omezen. Hrají i velmi malé děti v předškolním věku. Například světová jednička Tiger Woods hraje od dvou let a český hráč číslo jedna Alex Čejka se stal profesionálem v necelých sedmnácti letech.

GOLFOVÉ VYBAVENÍ


K základnímu vybavení pro hraní golfu na hřišti patří sada holí a tzv. bag (beg) neboli velká taška na hole. Dále obuv se speciální podrážkou (dnes již bez ocelových hřebíků), golfové míčky a další drobnosti. Základní vybavení na golf je cenově srovnatelné třeba s výbavou na hokej, tenis nebo lyžování. Golfové vybavení vydrží mnoho let, hraje se s holemi deset i více let starými.
Kvalitní sadu holí lze pořídit zhruba od 6000 do 13 000 Kč ve specializovaných golfových obchodech i v běžné obchodní síti. Pro děti a juniory jsou k dostání i neúplné sady holí, jejichž cena se pohybuje od 1500 až 5000 Kč. Alternativním řešením pro začátečníky i pokročilé je nákup hraných holí, které jsou v golfových obchodech rovněž dostupné a lze mezi nimi najít známé značky za velmi slušnou cenu (od 7000 Kč).

INTERNET


www.golf.cz - nejnavštěvovanější české golfové stránky www.cgf.cz - oficiální stránky České golfové federace www.ingolf.cz - golfové vzdělávací centrum Alana Babického www.uspgatour.com - golfový rozcestník www.europeantour.com - oficiální stránky PGA European Tour www.bestgolf.cz - český golfový e-shop

MÍČEK


Golfový míček má na povrchu malé kulovité prohlubně. Nazývají se dimply a vznikly před několika staletími jako následek několika náhodných ran špičkou kladiva do původně zcela hladkých gutaperčových míčků. Jejich tvůrce, Allan Robertson, zjistil, že ty "oklepané" letí dál a lépe. Dimply vytvářejí podobně jako křídlo letadla za letu při rotaci míčku těsně kolem jeho povrchu podtlak, který udržuje míček ve vzduchu. Špičkoví hráči dokážou golfový míček odpálit i 300 metrů daleko.




Z HISTORIE Golf či zábava podobná této hře, jak ji známe dnes, se hraje po dlouhá staletí. Už v antických dobách se v Evropě hrály hry golfu principem podobné. Průkopníky golfu jako takového byli nepopiratelně Skotové, kteří hru rozvinuli na svých pobřežních hřištích na území zvaném links. Když učili hrát golf jiné národy, předávali jim zároveň i vášeň a zápal pro hru a vytvořili také soubor zvyklostí i základních pravidel, který do značné míry přetrval až do dnešních dnů.

AMATÉR, ČI PROFESIONÁL? Golf je poslední sport na světě, kde se hranice mezi amatérem a profesionálem striktně dodržuje. Toto dělení má svá specifika. Slovo amatér v golfu vůbec neznamená horší výkonnost, pouze označuje hráče, jehož způsobem obživy není hra nebo výuka golfu. Hra špičkových amatérů se od hry špičkových profesionálů neliší. Nejlepší světoví profesionálové vydělávají hodně peněz, a to nejen výhrami v turnajích. Cesta ke špičce je však velmi trnitá a konkurence ohromná. Na druhou stranu cesta na výsluní v golfu může být mnohem rychlejší než v jiných sportech a při odpovídajících výsledcích může hráč proniknout do světové špičky třeba i za rok.

HOLE


Zjednodušeně řečeno se v golfu používá pouze jeden švih a jen se mění hole podle požadované délky a výšky rány. Hole se od sebe liší sklonem úderové plochy a délkou násady. Jsou číslovány a mezi jednotlivými čísly jsou vždy čtyři stupně rozdíl ve sklonu úderové plochy a půl palce rozdílu v délce násady. Což v praxi znamená, že holí s nižším číslem hrajete vždy o 10 až 15 metrů dál. Pravidla povolují vzít si na hřiště maximálně 14 holí. Hole se dělí na tři kategorie: tzv. dřeva na dlouhé rány (dnes se již vyrábějí z jiných materiálů), železa (na středně dlouhé rány zhruba do 180 metrů) a jedna speciální hůl na "postrkování" míče na greenu (tak zvané puttování (patování)) a té se říká putter (patr).