Němý svědek

Němý svědek
Sdílej
 

MINIKRIMI KOLEM VÁS

„Zas nejede,“ mačkala paní Doudová marně tlačítko výtahu. Prošla spojovací chodbou do vedlejšího domu panelového bloku v Soví ulici. Vyjela výtahem do 8. patra. Potřebovala do 9. patra, ale tam nebyla spojovací chodba. Po

cestě ji napadlo, jak četla, že někdy také výtah zablokují zloději. Prošla tedy do „svého“ domu a patra jako myška.
Zaznamenala starou tenisku blokující dveře výtahu a pak postavu u dveří bytu, kam měla namířeno. Váhala, zda se dát na ústup, nebo ztropit poplach, když se postava prudce otočila. Doudová viděla útlého puberťáka a vyrazila na zteč. Kluk jí proklouzl a dal se na úprk.
Doudová hon rychle vzdala a vrátila se. Vložka horního zámku byla rozlomená, dveře trošku pootevřené. Rozmýšlela, co dělat.
Strážmistr v hlídkovém voze právě poslouchal krátké zprávy o osmé, když z paneláku vylétl poloobutý kluk a prchal ulicí. „Takhle určitě neletí do školy,“ zamručel policista a rozjel se. Krátce ťukl do sirény.
Kluk se zastavil. Při vyslýchání se kroutil. Ale pak zachrčelo rádio ve voze: „Je osm dvacet, právě bylo ohlášeno vloupání v Soví ulici …“ Policista se otočil ke klukovi: „Takže je jasno. Jdem tam.“ U dveří spustila Doudová: „To je on!
Chodím sestře zalévat kytky každé úterý a sobotu, ona je na dovolené, a on tu kradl, ale utekl.“ Kluk zatloukal: „Já v tomhle domě vůbec nebyl!“ „Vy jste byla uvnitř?“ Na otázku policisty odpověděla Doudová hrdě: „Ne, já vím, že na místo činu se nesmí.“ Uvnitř zaujala policistu vytržená zásuvka stolu. Pod stolem hltala kočka kuřecí masíčko. „Hele, svědek,“ usmál se policista. „Tak co, kočko? Paní tvrdí, že uvnitř nebyla, kluk tvrdí, že nebyl ani v domě, ale byl. Ale jestli byl uvnitř, to nevíme. Tak kdo vybral zásuvku?“ Prozradila kočka jeden z více důkazů proti pachateli?
Řešení pošlete do 14 dnů, tři ceny čekají.