Praha chce své hry

Sdílej
 

Olympiáda podle Archibalda a Vilibalda

Olympijské hry! Největší svátek sportovců, který má kořeny ve starověkém Řecku a na nějž se navázalo v takzvané novodobé historii v roce 1896 hrami v Aténách. Letos v červenci bylo rozhodnuto, že v roce 2012 bude olympijské hry hostit Londýn.

Ale pozor, ani Praha nechce zůstat stranou. Ráda by ukázala, že takový obrovský podnik, na němž se sejdou tisíce sportovců z celého světa (a s nimi desítky tisíc turistů), je schopná zvládnout. Jak je už u nás zvykem, zatím se politici přou, jestli by to bylo vhodné (jsme přece malinká země), jestli by na to byly peníze (podle propočtů by pražská olympiáda přišla na více než 600 miliard korun) a tak podobně. V červenci proběhla na stránkách Literárních novin diskuse mezi pražskými radními Michaelem Hvížďalou, který je proti takovému záměru, a Janem Kaslem (bývalým primátorem české metropole), který by naopak hry v Praze uvítal, ale až někdy po roce 2020.


UMĚLECKÉ ŘEŠENÍ


Mladí umělci Radek Macke a Jiří Červenák si však řekli, že nebudou čekat, až se politici dohodnou, a přišli s nápady, jak by mohly olympijské hry v Praze vypadat už v roce 2016. Navrhli řadu sportovišť, která umístili do centra města a na další neobvyklá místa. Své vize vystavili nedávno v Galerii Jaroslava Fragnera. Mohu vám s veškerou upřímností prozradit, že jsem se už dlouho na nějaké výstavě tak nepobavil. Macke s Červenákem, kteří vystupují pod pseudonymem Archibald a Vilibald, mě nadchli, protože všechno mají detailně promyšlené.

TENIS POD KONĚM

Napadlo je, že na Staroměstském náměstí by mohl vyrůst Husův plavecký stadion. Jako u dalších svých nápadů pomocí počítačové animace rovnou ukazují, jak by mohlo takové olympijské sportoviště vypadat. Z radnice by se skákalo do vody, protože skoky do vody k olympiádě patří. Tenisové dvorce by nebyly na Štvanici (tamní areál stejně roky chátrá), ale přímo na Václavském náměstí, což by bylo výhodné zejména pro obyvatele okolních domů, protože by se zápasy na Václavských kurtech daly sledovat z oken. A zadarmo. Kdyby tomu tak bylo, asi by si leckdo pronajal byt na náměstí, možná by to bylo levnější než si kupovat permanentku.

BASEBALL S KRÁSNOHORSKOU


Pokud se bude hrát baseball (z nepochopitelných důvodů v Londýně nebude), místo pro něj vymysleli na Karlově náměstí, kde by byl postaven Centrální baseballový stadion Elišky Krásnohorské, která má na náměstí moc hezkou sochu. A běh na sto metrů? Protože je to nejsledovanější běžecká disciplína, dráhu chtějí mít na náměstí Jana Palacha, mezi Vysokou školou uměleckoprůmyslovou a Rudolfinem. To by byl trhák! S panorámatem Pražského hradu na dohled.
Jistě, Radek Macke a Jindřich Červenák to berou s nadsázkou. Ale legrace není nikdy dost, v tom se mnou budete určitě souhlasit, zvláště když je to legrace opravdu inteligentní. Obecně platí: kdyby lidstvo nesnilo, už dávno by shnilo.