Trénink agility 1 - Pevný tunel

Sdílej
 

Trénink agility by měl vždy probíhat pod vedením zkušeného instruktora! Překážky nesmějí být pro psa nebezpečné. Pokud si však se svým hafanem chcete jen občas zaběhat a zaskákat na chatě či na zahradě, Zuzana vám poradí, jak na to.

Na agility rozeznáváme dva druhy tunelů – pevný a látkový.
Pevný je 3 až 6 metrů dlouhý. Skládá se z obručí zašitých do látky tvořící kruhový tunel. Ten má v průměru 60 cm. Tunel musí být z poddajného materiálu, nejlépe pogumovaného proti vodě a vlhku, aby se dal ohýbat do jednoho nebo více oblouků. Tato překážka je u psů velmi oblíbená. Na závodech se velmi často používá.

Jak na to?

Alespoň k prvnímu nácviku překážky je důležitý asistent. Nalákejte psa hračkou nebo pamlskem a pak ho posaďte před tunel. Váš pomocník ho tam přidrží a vy přejděte na druhý konec tunelu. Pak zavolejte povel (já používám „Tunel!“, ale samozřejmě si můžete vybrat i jiný, například „Skrz!“) a lákejte ho do tunelu. Většinou se ho psi napoprvé bojí a chtějí ho oběhnout, ale je nutné, aby tento prvotní strach překonali. Váš pomocník ho musí přinutit, aby tunel proběhl. Až se pejsek s tunelem seznámí a přestane se bát, můžete trénovat samostatně.

Příště látkový tunel