Svět 2005

Svět 2005
Sdílej
 

Digitální DJ

Jestli jednou skutečně vypukne stávka dýdžejů, jak nás o tom přesvědčoval jeden z hrdinů letošní SuperStar, nemusí to být pro účastníky všemožných párty a diskoték žádná tragédie. Firma Numark dá v září na trh (zatím jen v USA) svůj „mixážní pult“ iDJ umožňující propojit dva MP3 přehrávače iPod.
Zvukové stopy z obou přehrávačů je pak možno libovolně kombinovat.
Přístroj má samostatné ovládání zvuku včetně třípásmového ekvalizéru pro každý iPod zvlášť, nechybí mu ani vstup pro mikrofon a možnost připojit například CD přehrávač nebo osobní počítač přes USB. Z diskusních serverů je zřejmé, že skuteční profíci se pro nový vynález do obchodů nepohrnou. Pro „obyčejné“ majitele iPodů však představuje zajímavou možnost, jak své osobní přehrávače proměnit ve zdroj zábavy pro větší sešlost.
-von



Do života s Mozartem


Na soukromé klinice ve slovenských Košicích pouštějí novorozencům hudbu ze sluchátek, která na jejich malých
Foto
hlavičkách vypadají mohutnější, než ve skutečnosti jsou. Hudba prý u dětí snižuje poporodní stres a přispívá k jejich pohodě. Nic proti moderní muzice, ale kdyby novorozené robátko uslyšelo ve sluchátkách třeba pořádně osolené Green Day, od poporodního stresu by mu to asi příliš nepomohlo. Čas na pořádný nářez teprve přijde. Novorozenci poslouchají Mozarta a Vivaldiho, tedy klasiky, které většina z nich za několik let ve svých MP3 přehrávačích vymění za hip hop, rock nebo kdo ví, co se v té době bude poslouchat. Jisté ostatně není ani to, zda za pár let i MP3 přehrávače nebudou směšně zastaralou technologií, kterou převálcují nové vynálezy.

-von


Čekání na zimu


Někteří snowboardoví nadšenci v létě vyrážejí za sněhem na snowboardové kempy na alpské ledovce, ale na to si letní
Foto
brigádou v supermarketu nevyděláte. Pokud šetříte na opravdovou zimu a zatím si užíváte toho, co ještě zbývá z léta, byla právě pro vás na přehradě Pastviny vybudována rampa pro trénování freestylových skoků na snowboardech a lyžích. Do vody se skáče nejlépe v neoprenu, s vestou a přilbou, které si můžete i s celou výbavou zapůjčit přímo u skoku. Rampa je umístěna přímo v areálu kempu, takže skokani to k ní mají od stanu jen pár metrů.

Vítek Ludvík


Náhradní obličej


Britský kadeřník Colin Watkins měl po 21 letech praxe už plné zuby obyčejných účesů, a tak dumal, jak by si práci trochu
Foto
zpestřil. A konečně na to kápnul. Patřičným sestřihem, a hlavně barvením vytváří na hlavách svých zákazníků (nebo obětí?) obličeje lidí i zvířat.
Některé vypadají bezvadně, jiné jako z béčkového hororu plného zombie a mutantů s nepřítomným pohledem. Agentury vydaly i fotografie s obličeji princezny Diany nebo královny Alžběty, ale těch jsme vás raději ušetřili, abyste v noci neměli zlé sny.
Lidí, kteří jsou už svým vlastním obličejem znuděni a chtějí si vyzkoušet nějaký jiný, je zřejmě dost a dost, protože nouzi o zákazníky Watkins rozhodně nemá.

-von


Pes přes kopírák


Narození prvního psího klonu ohlásili začátkem srpna korejští biologové. Snuppy, štěně afghánského chrta, je přesnou
Foto
kopií tříletého psa, jehož geny, získané z buněk ucha, vědci vložili do vajíčka zbaveného dědičné informace. Snuppy se narodil už 24. dubna, ale světu se představil až o sto dní později, kdy bylo jasné, že je zcela zdráv. Po všech těch ovcích, myších, kočkách, kravách, prasatech, koních a dalších savcích, jejichž klony se narodily už v minulých letech, to není zdaleka tak senzační zpráva, jako když se v roce 1996 narodila ovce Dolly. Jenomže psi klonování dlouho vzdorovali.
Snuppyho výjimečnosti svědčí že z 1095 naklonovaných zárodků se pouze tři začaly v těle náhradní matky vyvíjet.
Jeden plod uhynul ještě před porodem a jedno ze dvou narozených štěňat zemřelo po 22 dnech života. Na klonování domácích mazlíčků pro bohaté to tedy zatím nevypadá.

-von