Abeceda zajímavostí

Abeceda zajímavostí
Sdílej
 

Oklamaný zrak

Trojrozměrné obrazy anglického malíře Juliana Beevera už šokovaly nejednoho chodce. Beever využívá několika triků s perspektivou, díky nimž se mu daří nedokonalý lidský zrak vtipně oklamat. Ze zkušenosti víme, že předměty se zdají tím menší, čím jsou od nás dále, rovnoběžky se v dálce zdánlivě sbíhají a struktura povrchu ztrácí detaily. Když k Beeverově malbě přijdete na pár kroků, možná ani nepoznáte, co že to vlastně namaloval. Ale stačí trochu poodstoupit správným směrem, podívat se pod přesně vypočítaným úhlem a stane se zázrak: barevná patlanina připomínající nějaký obzvlášť šílený kousek z galerie moderního umění se změní v dokonalou iluzi trojrozměrného objektu - zeměkoule, díry v chodníku nebo slečny v bazénu.

-von



Chytrá trubička


Vezměte bílkovinu tvořící součást vnitřní kostry buněk a obalte ji v laboratoři připravenou tenoučkou molekulární vrstvou,
Foto
která napodobuje membránu na buněčném povrchu. Tak nějak by mohl znít hodně zjednodušený návod na výrobu „chytré bionanotrubičky“ z dílny biochemiků z Kalifornské univerzity. Nano- je předpona vyjadřující miliardtinu některé základní fyzikální jednotky, v tomto případě metru. Délka trubičky se pohybuje ve stovkách nanometrů. Její chytrost spočívá ve schopnosti se na koncích otevírat a zavírat podle toho, jak vědci manipulují s elektrickými náboji obou jejích součástí. V budoucnu by proto mohla sloužit jako miniaturní kapsle, která dopraví lék nebo gen na přesně určené místo, což by nesmírně zvýšilo účinnost léků a omezilo jejich nežádoucí účinky.

-von


Mikroskopický důkaz


„Jó, zlatý starý časy se už nevrátí,“ naříkají asi chudáci lapkové a podvodníčci. K otiskům prstů, testům DNA
Foto
a dalším kriminalistickým metodám využívajícím neviditelné stopy přibyla odborníkům na nepoctivost nová komplikace. Miniaturní křemíková destička, kterou lze snadno zabudovat například do vzácných uměleckých děl nebo šperků, ukrývá spoustu informací. Jsou zakódované do struktury jejího povrchu podobně jako hudební záznam uchovávaný v rýhách gramofonové desky nebo ve vypálených stopách na cédéčku. Čitelné jsou pouze elektronovým mikroskopem. Údaje skryté v destičce umožní rozlišit originál od padělku a poskytnou důkazy o tom, komu cennost, nalezená v zlodějově skrýši, skutečně patří.
1 Křemíková krychle o hraně 0,03 mm by se do tloušťky lidského vlasu vešla hned třikrát 2
Na povrchu je 0,0001 mm silná vrstva umělé hmoty 3 Elektronový paprsek do povrchu „vypálí“ až 90 000 různě hlubokých stop, jejichž uspořádání představuje zakódovanou informaci

-von