Jak se mají?

Sdílej
 
Den ABC v pražské zoo má dlouholetou tradici. Za ty roky se ábíčko stalo kmotrem nejrůznějších zvířat - lvy a tygry počínaje a exotickými opeřenci či plazy konče. Jak se jim daří? Kde dnes žijí? Pokusili jsme se to pro vás vypátrat.

Rok 2000

V tomto roce probíhal Den ABC v indiánském duchu - našimi kmotřenci se totiž stala trojice bizoních telat. Dvě bizoní holčičky tenkrát dostaly jméno Alexandra a Barbora, býček se od toho dne jmenuje Cézar. A kde byste je našli dnes? Na Alexandru se můžete přijít podívat do pražské zoo - zůstala doma, ve svém stádě, kde se narodila. Barbora a Cézar byli prodáni společnosti Agro-Měřín, která se zabývá zemědělskou výrobou. Podle informací z této společnosti byli bizoni dále prodáni na blíže neurčenou soukromou farmu u polských hranic.

Rok 2001

To byl významný rok - první rok nového tisíciletí. Hlavní atrakcí Dne ABC bylo uložení zapečetěné schránky se vzkazy čtenářů příštím generacím - schránku bychom měli vykopat a otevřít po pětadvaceti letech. Ani tento rok jsme nic nezanedbali a pokřtili jsme tři telátka buvolce běločelého - zajímavého druhu antilopy. Spolu s námi jim šlo za kmotra i rádio Regina, je proto jasné, že jedna z holčiček dostala stejné jméno. My jsme se stali kmotry dvou buvolčích kluků a pojmenovali jsme je Samson a Thor. Bohužel jeden z našich kmotřenců ještě týž rok v zimě uhynul, druhý byl prodán do Zoo Ostrava. Regina se přestěhovala do Zoo Ústí nad Labem.

Rok 2002

Na tento Den ABC v zoo nikdo nezapomene, tři dny po naší akci přišly povodně a všechna místa, kde jsme se až do tohoto roku s našimi čtenáři a přáteli scházeli, vzala voda. Našich tehdejších kmotřenců se naštěstí nedotkla, byla jimi celá smečka vlčích štěňat, jejichž výběh je v horní části zahrady, a voda se tam tudíž nedostala. Vlčata dostala jména Yukon, Berry, Dargo a Nero, vlčí slečny Týna a Kira. Dnes už byste je v zahradě nenašli, „rozeběhla“ se do světa: jsou v zoo v Chomutově, v polském Krakově a v St. Martin de Vesubie ve Francii.

Rok 2003

Tento rok se našimi kmotřenci stala mláďata snad vůbec nejvýznamnější - křtili jsme heraldické zvíře pražské zoo. Ta má ve znaku koně Převalského, neboť se významným způsobem podílela (a stále podílí) na jeho záchranném chovu a dodnes vede mezinárodní plemennou knihu koní Převalských. V tomto roce se narodily dvě klisničky, v plemenné knize mají zapsána jména Charlotta a Champagne (podle mezinárodních pravidel musela jejich jména začínat na ch), ale naši čtenáři jim tenkrát dali jména Izabela a Betka. Obě klisničky zůstaly v Praze a letos koncem léta se stěhují do chovné stanice v Dobřejově, kde žije v přírodních podmínkách hlavní chovné stádo pražské zoo.

Rok 2004

Vloni se naším kmotřencem stalo zvíře, které tak trošku symbolizuje úspěchy ochrany přírody u nás a ve střední Evropě vůbec. Kdysi běžný druh i v našich lesích byl v první polovině minulého století v přírodě vyhuben, zůstalo jen několik zvířat v oborách a zoologických zahradách. Těch pár jedinců chovatelům stačilo, aby zvíře zachránili a úspěšně rozmnožili tak, že se dnes navrací do volné přírody. Jedná se o zubra evropského a my jsme slavnostně křtili zubří holčičku. Dostala jméno Pralinka a její osud je osudem návratu zubrů do přírody - právě letos začátkem srpna se přestěhovala do Polska, kde je zařazena do reintrodukčního programu - tedy programu návratu zubrů do přírody, v tomto případě do Národního parku Bieszcady.