Od tří let v sedle

Sdílej
 
Své první kolo dostal už ve třech letech, aby mohl jezdit s maminkou na výlety. Dnes by mu maminka asi nestačila, dvanáctiletý Ondřej z Lešné -Jasenice na Vsetínsku je několikanásobným žákovským mistrem v cyklistických závodech cross country.

Co to vlastně je cross country?
Je to terénní závod horských kol. Startuje se hromadně a v průběhu závodu překonáváme různě technicky a fyzicky náročné úseky - jezdí se například po loukách, lesem nebo po lesních a polních cestách.

To může být docela nebezpečné, nebojíš se někdy?


Pro někoho může být tento sport i nebezpečný, ale já to tak nevnímám. Nepadám víc než kdokoliv jiný a zatím jsem se v žádném závodě nebál.

Jak ses k závodům vůbec dostal?


Závodím asi jeden a půl roku a přivedli mě k tomu moji rodiče. Jezdím za RK Cyklos Valašské Meziříčí a za to, že vyhrávám, vděčím především svému trenérovi Ladislavu Plandorovi.

Jakých úspěchů jsi během své krátké závodní kariéry dosáhl?


Za největší úspěch považuju své vítězství na letošním mistrovství republiky v Kutné Hoře. Ale už předtím jsem třikrát vyhrál ve Slovenském poháru, jednou mistrovství SK a dvakrát SME Cup (Severomoravská energetika). Za nejtěžší závod, který jsem jel, považuju časovku na Ondřejník na SME Cupu. Ale i tu jsem vyhrál.

To musíš mít docela dobrou fyzičku - jak často a jak moc trénuješ?


Trénuju třikrát týdně a za týden najezdím asi 100 až 150 km. Občas běhám a letos v zimě budu běhat i na běžkách.

Dostaneš se dnes ještě jen tak na výlet, jako jsi jezdíval dříve s maminkou?


Rekreačně už nejezdím, ale toho tréninku je dost a já ho beru jako výlet, protože jezdím s perfektní partou kluků a holek. Na závody a na trénink mám jedno kolo, a když jezdím doma nebo do školy, půjčuju si kolo od rodičů.

A stíháš i nějaké jiné koníčky?


Dřív jsem hrával fotbal, ale dnes už na jiné koníčky nemám čas.