mr.pixel

mr.pixel
Sdílej
 
Jan Rambousek alias mr.pixel je ve svých sedmnácti letech jedním z největších talentů současného designu. Vytvářel grafické návrhy například pro ČEZ, Mediaservis, Nike nebo Pilsner Urquell. Úspěch měl v celosvětové soutěži automobilky Peugeot, nedávno postoupil do finále soutěže české Škodovky. Jeho práce si všiml také hudební pořad Paskvil. Tento plzeňský rodák je zkrátka výjimečný.

Je ti sedmnáct let a už patříš mezi domácí designérskou špičku. Kdy jsi s tímhle koníčkem začal a co tě k němu přivedlo?
Když mi bylo jedenáct, viděl jsem Hvězdné války a hrozně se mi líbily. Rozhodl jsem se, že to je to, co chci dělat. Ještě ten večer jsem sedl k počítači a začal se zajímat o 3D grafiku.
Ale moc dlouho ti tento směr nevydržel. Začal jsi dělat praktické věci – webové stránky, všelijaké tiskoviny.Film bych skutečně považoval pouze za takový startér dokopat se k nějaké činnosti v oboru. Časem, když už něco máš a dostaví se první výsledky, cítíš potřebu to ventilovat ven. Pokud práce leží jen doma na počítači, tak to nemá význam. Vytvořil jsem si proto první web (ramboweb), kde jsem chtěl svoje věci prezentovat. Najednou se ozval jeden člověk, pak druhý, potom z jedné firmy. Začal jsem dělat webové stránky na zakázku a šlo to ráz na ráz.



A webové stránky jsou v současnosti tvou hlavní činností?


Je to celkem paradox. Na jedné straně jsou webovky věcí, po které je pořád poptávka. Na druhé straně na nich není zrovna záživná práce. Mnohem raději dělám například loga, freeart, tisk atd. V podstatě vše, co se dotýká grafického designu. Nedávno jsem dělal tiskoviny pro hudební pořad Paskvil, sem tam navrhnu nějaký plakátek a snažím se hodně fotit. V poslední době mě taky opět chytlo 3déčko.

Co si pod tím mám představit?


Pod tím si můžeš představit úplně cokoli, protože tě naprosto nic neomezuje.

Když už jsme u aut, ty jsi vyhrál soutěž automobilky Peugeot. O co tam šlo?


Tu soutěž jsem určitě nevyhrál já, vyhrál ji jakýsi Španěl, ale postoupil jsem do nejlepší třicítky ze čtyř tisíc prací z celého světa.

Jaké bylo zadání soutěže?


Přesné zadání si nepamatuju, ale bylo hodně volné. Něco ve smyslu "auto snů".

V čem se podobá tvé futuristické vozidlo snům?


Já jsem do toho ve skutečnosti šel s představou, že udělám auto, za které bych se nestyděl, ve kterém bych rád jezdil. Jako moje auto snů výsledek asi nevypadá, a to zejména proto, že se mi o autech nezdá.

Co škola? Máš na ni vůbec čas?


Docházím zatím celkem pravidelně. Navštěvuji třetí ročník SPŠE v Plzni. Občasné schůzky a jiné pracovní absence mi tolerují, čili je to v pohodě. Celkově bych to shrnul asi tak, že vzhledem k času vynaloženému na studium jsem s výsledky docela spokojený. Ale musím také říct, že než se někdo zmínil, že bych na ni neměl mít čas, nic takového jsem nevnímal, nebo si to nepřipouštěl. Školu jsem bral jako součást dne, například jako spánek.

A nějaká podpora je?


Nadšení z toho nejsou, ale taky mi moje aktivity nezakazují, je to něco na pomezí. Hodně mi ale pomohli na začátku. Díky nim jsem měl možnost s designem vůbec začít. Máma učí matiku a informatiku, táta taky dělá do počítačů. Nebýt okolností, neměl jsem možnost, jak se k současnému koníčku dostat, hlavně kvůli technické stránce věci.

Zajímají se rodiče o konkrétní projekty, na kterých pracuješ?


Nedávno jsme je spolu zrovna rozebírali. Můj názor je, že se o mojí práci moc nezajímají, oni tvrdí, že ano. Nevím. Ale
Foto
když je volám každou půlhodinu, aby zhodnotili, co jsem vytvořil nového, chápu, že je to přestalo bavit. Navíc je to práce jako každá jiná, já se taky nezajímám, kolik dala máma poznámek.

Jak reaguje na tvou práci okolí?


Jsou lidé, kteří se o ní zajímají, rádi se zeptají, lidé, kteří to slyšet vůbec nechtějí, a lidé, kterým je to úplně jedno, což je asi vůbec nejlepší.

A holky? Jak se jim líbí mladý a úspěšný muž?


Je jim to jedno. Když nemáš na zádech napsanou cedulku, dělám tohle a tohle, tak to stejně nikdo neví.

Říkal jsi na začátku, že fotíš. Měl jsi už veřejnou výstavu, nebo fotky děláš spíš pro praktické využití?


Praktické využití zatím pořádné nemají, ale nefotím nijak dlouho a těch fotek zatím není tolik, abych mohl o pořádání výstavy vůbec přemýšlet. Zatím se snažím najít svůj styl, který by mně vyhovoval, takže experimentuji.

Co fotíš nejradši? Vidím, že se usmíváš - vím co přijde!


Když se zpětně kouknu na ty fotky, na většině z nich je nějaká holka. Ale to není vůbec záměr.

Fotíš všechno, co tě zaujme?


To je jen shoda okolností! Zatím je na dost fotkách sestřička, protože je většinou po ruce.

Chtěl bys něco vzkázat čtenářům?


Nic není tak dokonalé, aby to nemohlo být ještě lepší. Proto nebuďte líní a nic nevzdávejte.

***

ZAOSTŘENO NA HONZU


přezdívka - mr.pixel
věk - 18
hudba - Notwist, Muse, Gorillaz, filmová hudba
film - Hra, Hvězdné války
co ho baví - basketbal, kolo
na co fotí - digitál: Canon EOS 300D + Sigma 17-35/2,8-4, Canon 50/1.8;
klasika: Canon EOS 500