Blogujte! - Internet se bez osobních zápisníků neobejde

Blogujte! - Internet se bez osobních zápisníků neobejde
Sdílej
 

Průměrně každou sekundu vzniká na internetu jeden nový blog – internetový zápisník. V současné době jich podle odhadů existuje něco ke dvaceti milionům.

Slovo blog se rychle uhnízdilo v internetovém slangu a počet aktivních blogerů, tedy tvůrců blogů, každý den roste. Blog neboli internetový deníček oslovuje miliony lidí.

První síťový zápisník

Roku 1997 založil programátor John Barger stránku Robot Wisdom, kam psal každý den komentáře k aktuálnímu dění v kultuře, kybernetice, politice a ekonomice. Bargerovo zpravodajství dospělo do fáze, kdy příspěvky obsahovaly pouze jednu stručnou a výstižnou větu, kterou uživatelé komentovali.
Popularita Robot Wisdom se rozrostla a podtitulek „weblog,“ tedy „zápisník na síti“, se transformoval do „blogu“. Mezinárodní fenomén byl založen, ale Barger sám dopadl špatně. Žije s rozpočtem jednoho dolaru na den a nosí žebráckou ceduli „Vymyslel jsem weblog, ale nikdy jsem nevydělal ani čtvrťák.“



OD NÁPADU K FENOMÉNU


Od Bargerovy vize úsečných komentářů se dnešní blogy odlišují v mnoha směrech. Nové příspěvky přesahují jednu větu, často jde o popisování zážitků nebo komentáře doprovázené fotografiemi a hudebními soubory.
Zatím kralují textové blogy, ale photology nebo vlogy se utěšeně množí.
Photolog používá jako hlavní zdroj informací fotografie. Majitel vyfotí na fotoaparát v mobilním telefonu věci, které ho v průběhu dne zaujmou, a pošle je přímo na svůj photolog.
Vlog stejným způsobem používá krátká videa. Mobilní telefony do blogovacího fenomenu vůbec zasáhly s nebývalou silou a uživatelé často píší příspěvky pouhou esemeskou.

HESLO DNE: RŮZNORODOST


Témata jednotlivých blogů jsou různorodá a zrcadlí zájmy jednotlivých skupin. Filmaři, politici, botanici, spisovatelé a tisíce dalších - ti všichni mají vlastní blogy. Čtenář má přístup ke stovkám tisíců jednotlivých blogů a záleží jen na jeho vkusu, kterého autora si vybere. Výhoda blogerů proti oficiálním zpravodajským serverům je jednoznačná: uveřejňují, co oni sami uznají za vhodné, a často se dostanou i k neoficiálním nebo utajovaným informacím. Čtenáři se tak dozvědí něco, co by neměli vědět - a to přináší řadu problémů.

SKANDÁLNÍ ZÁPISKY


O první skandál mezi blogy se stihl postarat ještě sám Barger, když hned v prvním roce provozu svého Robot Wisdom odkázal na několik radikálních článků o vtazích mezi Araby a Izraelci. Okamžitě byl svými čtenáři označen za antisemitu a antisionistu, ačkoliv pouze upozornil na cizí texty. Skandál se odehrál i letos okolo firmy Apple. Tři nezávislí blogeři upozornili na nový software Asteroid pro přehrávání hudby. Technologii plánoval odhalit s velkou slávou šéf Apple Steve Jobs až na veřejné konferenci, ale blogeři ho předběhli a z firmy získali informace ještě před oficiálním oznámením.

NEBEZPEČNÉ BLOGY


Jiné druhy konfliktů okolo blogů vznikají v zemích s totalitními režimy potlačujícími svobodu slova. V Íránu se za své politické názory a komentování průběhu voleb dostalo několik blogerů do vězení. V Bahrajnu byli Ali Abduleman a jeho dva kolegové zavřeni za moderování diskusí na Bahrainonline. org. Protesty proti zákroku policie přerostly ve veřejnou demonstraci. V Iráku byli zastřeleni již dva blogeři, kteří nezávisle popisovali tamní situaci. Uchránit blogery před agresivními zásahy ze strany velkých firem či vládnoucích elit se alespoň snaží Komise pro ochranu blogerů.

CO STOJÍ ZA TO ČÍST


V českém blogovacím rybníku žije mnoho velkých i malých ryb. Mezi ty největší lze počítat Neviditelného psa Ondřeje Neffa (pes.eunet.cz). Stejně tak Ivan Straka provozuje www.gentleman.cz, populární je blog Tomáš Baldýnského o karlovarském festivalu na blog.lide.cz/baldachyn. Blog pro novináře vede skupina lidí na www.mediar.cz a samostatní novináři mají své blogy na blok.rozanek.cz (Filip Rožánek) či blog.macich.net (Jiří Macich o počítačích), newton.bloguje.cz, tomus. bloguje.cz a www.modrak.cz (o počítačových hrách). Za pozornost stojí také blogy anglicky hovořících spisovatelů Neila Gaimana (www.neilgaiman. com/journal) a Bruce Sterlinga (wiredblogs.tripod.com/sterling).
Pak jsou tu stovky více či méně zábavných blogů, které slouží jejich autorům jako klasické deníčky. Nejlepším příkladem, kam až to lze s takovým deníčkem dotáhnout, je blog Dartha Vadera z Hvězdných válek na adrese http://darthside.blogspot.com.

VY JEŠTĚ NEBLOGUJETE?


Nakonec si povíme něco málo o zakládání vlastního blogu. Stačí si najít libovolný blogovací systém (Bloguje.cz, Blog.cz nebo Blogger.com) a začít psát. Redakční systém vám přidělí adresu (jako je v mém případě tatooine.bloguje. cz) a nabídne uživatelské rozhraní. K výbavě blogu patří technologie RSS, tedy způsob, kterým lidé budou obsah vašeho blogu číst. Do RSS kanálu se automaticky generuje obsah blogu a upozorňuje majitele RSS čteček (například www.freereader.com) na nový obsah. Pro ukládání obrázků můžete využít ww.flickr.com. A pakliže chcete vyhledávat v blozích a usnadnit vyhledávání v tom svém, začněte pracovat s www.technorati.com.

MÁTE SVŮJ BLOG?


Pošlete nám jeho internetovou adresu s krátkým popisem na adresu smid@ringier.cz a jako předmět zprávy uveďte Váš web.

STATISTIKA BLOGŮ


Server Technorati uskutečnil průzkum více než čtrnácti milionů blogů a přes 1,3 miliard odkazů. Došel k následujícím výsledkům: - Každý půlrok se počet blogů na internetu zdvojnásobí.
- Každou sekundu vznikne nový blog. Denně jich tak vzniká na 80 000.
- Už přes rok je převážná většina (55%) blogů aktivní.
- 13% blogů je updatováno (obohaceno o nové příspěvky) denně.