Programy a utility

Programy a utility
Sdílej
 

Do vesmíru s Celestií
http://www.shatters.net/celestia
http://www.celestiamotherlode.net/

Pokud jste se už do sytosti vyřádili s trojrozměrnou mapou zeměkoule Google Earth, je nejvyšší čas vyrazit do vesmíru. Cestování od hvězdy k hvězdě umožňuje vskutku pozoruhodný software Celestia, zdarma dostupný na internetu.

Hvězdné dálky
Stejně jako je v Google Earth možné cestovat vzdušnou čarou z Los Angeles do New Yorku (a „pod sebou“ vidět všechna ta místa, na něž cestou narazíte), tak se dají v Celestii krátit kilometry z Marsu na Jupiter a cestou se rozhlížet po okolním vesmíru. Naší sluneční soustavou to ovšem zdaleka nekončí. V Celestii lze cestovat i k planetám jiných solárních systémů.

Vesmír do poslední tečky

Kromě toho, že lze v Celestii zapnout nejrůznější zobrazení (souhvězdí, trajektorie hvězd, popisy planet), máte možnost také v reálném čase sledovat pohyb mezinárodní vesmírné stanice ISS či Hubbleova teleskopu – obojí je přitom propracováno takřka do posledního šroubku. A kdyby to mezihvězdným cestovatelům snad náhodou nestačilo, je tu možnost stahovat si nejrůznější vylepšení, která do Celestie přinesou například planetu Coruscant z Hvězdných válek nebo vesmírnou loď Enterprise ze Star Treku.