Nechte se ukolébat! - Triky na „trajku“

Nechte se ukolébat! - Triky na „trajku“
Sdílej
 

Jezdí na něm takové hvězdy, jako je Brad Pitt, Jim Carrey nebo Ben Affleck. Také ony propadly kouzlu revolučního vozítka, které je jakýmsi křížencem mezi koloběžkou a tříkolkou a umožňuje jezdci zcela nový a jedinečný způsob pohybu.

Trikke (čti trajk) byl světu představen v roce 2002 v americkém Los Angeles. Vymyslel ho Brazilec José „Gildo“ Beleski, jehož snahou bylo vyrobit bezpečné sportovní vozítko. Že však vymyslí zcela revoluční způsob pohybu, to na začátku netušil.
Ani ryba, ani rak

V trikku se snoubí vlastnosti tříkolky a koloběžky. Je určený pro všechny bez rozdílu věku a naučit se na něm jezdit je otázkou několika desítek minut. Jezdí se na něm stejně jako na koloběžce vestoje, ovšem každá noha je položena na samostatném rameni s plošinou. Tato ramena jsou k přední části vozítka připevněna pomocí výkyvných kloubů, které umožňují výklon ramen nejen směrem od sebe, ale také v jejich ose. To jezdci umožňuje nohama na plošinách odšlapovat podobně jako na kolečkových bruslích, aniž by z plošin musel sestoupit.

ROCK’N’ROLL ZA JÍZDY


Přenášením váhy jako při tancování rock’n’rollu tak jezdec docílí pohybu kupředu, a to i do kopce s jediným odražením od země. I když se trikke vyrábí v několika variantách s různými velikostmi koleček, přece jenom je pro jízdu nejvhodnější rovná plocha s asfaltovým povrchem. Jízda v terénu je vzhledem ke specifickému pohybu velmi náročná, až nemožná.

PRO KAŽDÉHO


Do redakce jsme si vypůjčili typ Trikke 6, který má šestipalcová kola a je určen pro běžnou jízdu a pro dospělého jezdce. Některé verze se vypořádají i s mírným terénem, jiné jsou zase určeny pro divokou jízdu v U-rampě a další „skejťácké“ triky. S trikkem si na své přijde opravdu každý. Bezpečné zastavení zaručují ruční brzdy pro každé zadní kolo zvlášť.

PRO FITNESS


Jízda na trikku působí ladně a bezproblémově. Ve skutečnosti to tak jednoduché není. Ne nadarmo je vozítko doporučováno jako fitness pomůcka. Po desetiminutové jízdě po rovině je netrénovaný člověk zmožený jako po dvou hodinách na kole. A to uvažte, že na trikku můžete jezdit i do kopce!

SLOŽIT A JÍT


Trikke lze snadno a rychle složit pouhým sklopením obou ramen směrem k řídítkům. To je výhodné například při převážení v kufru automobilu. Pro přenášení to ale příliš pohodlné není. Trikke má robustní ocelovou konstrukci a je poměrně těžký. Soutěž

Vyhrajte vozítko Trikke 6 či jiné ceny! Co je vaším úkolem? Správně odpovězte na soutěžní otázku.
Jaké národnosti je vynálezce tříkolky Trikke José „Gildo“ Beleski?
a) Američan b) Brazilec c) Cejlonec Odpovědi posílejte nejpozději do 4. listopadu 2005 (rozhodující je datum na razítku pošty) na adresu: Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 a obálku označte heslem Trikke. Nezapomeňte připsat svou adresu.

CENY


1. Trikke 6 2. encyklopedie Obrazový slovník 3. encyklopedie Země 4. batoh Loap Smoke 5. batoh Loap Earwig 6. batoh Loap Earwig 7. stavebnice Lego Alpha Team 8. stavebnice Lego vlak 9. kniha Poklady světa 10. stolní hra Rychlé šípy