Za hranicemi lidských možností

Sdílej
 

Jak by se umístili lidé na olympijských hrách, kdyby se jich mohli za srovnatelných podmínek, tj. že by všichni měli přibližně velikost dospělého člověka, účastnit i zástupci zvířecí říše?

Běh na 100 m

Za nejrychlejšího sprintera světa je všeobecně považován gepard, na krátkou vzdálenost dovede vyvinout rychlost až 110 km/hod. Přesto by ho na běžecké dráze většina soupeřů předběhla - mezi nejrychlejší zvířata světa patří překvapivě hmyz a někteří plazi. A jak by v této konkurenci obstál člověk?

Letos byl v Aténách překonán světový rekord v běhu mužů na 100 m. O jednu setinu sekundy. Ten nepatrný časový posun dokládá, že se sportovní výkony téměř dotýkají samých hranic lidských možností. O mnoho rychleji už prostě lidé běhat nemohou.
Lidské výkony příliš neporostou ani v dalších olympijských disciplínách. Přesto lze běhat či plavat rychleji, skákat dál nebo výš, unést větší váhu... Výkony, o kterých si lidé mohou nechat jen zdát, podávají každý den naši čtyřnozí, opeření či šupinatí spoluobyvatelé, zvířata. Nedělají to ze sportu - je to součást jejich běžného života nutná k přežití.
Lidé si mnohdy ani neuvědomují, jak úžasné sportovní výkony zvířata předvádějí. Potkáte-li v lese skokana, který před vámi prchá téměř dvoumetrovými skoky, nevidíte v tom nic světoborného. Tak daleko přece umíte skákat také. Ale představte si, že by ten skokan byl stejně velký jako vy - to už by se vám asi nad jeho skoky dlouhými desítky metrů tajil dech.