Mistr republiky

Mistr republiky
Sdílej
 
Vaškovi Havelkovi z Poděbrad je teprve patnáct, přesto už je několikanásobným mistrem republiky. Jeho životem se stal vodácký sport a voda. Ale ne ta divoká, právě naopak, jezdí na pomalu tekoucí, někdy dokonce i na stojaté vodě. To však vůbec neznamená, že jezdí pomalu - svá vítězství totiž získal v rychlostní kanoistice.

Jak ses vlastně dostal k vodáckému sportu? A kdy?
Začal jsem asi před šesti lety, přivedl mě k tomu můj kamarád, který tenkrát jezdil na kajaku. A zatímco on později skončil, já pokračuji dál jako člen oddílu rychlostní kanoistiky Poděbrady.

Můžeš našim čtenářům alespoň přibližně vysvětlit, co to vlastně rychlostní kanoistika je?

Je to samozřejmě závod na čas. Způsob jízdy přitom závisí na tom, na jaké lodi se jede. V rychlostní kanoistice se totiž
Foto
používají dva typy: kánoe, ve které se pádluje po jedné straně a v lodi se klečí, a kajak - tam se pádluje střídavě na obě strany a v lodi se sedí.

Jak dlouhé bývají tratě?

To je různé - krátké tratě mívají 200 m, 500 m nebo 1 km. Na dlouhých tratích závodníci zdolávají 5 km a pak ještě existuje maraton - tam se délka tratě liší podle věkové kategorie - dospělí závodníci jezdí kolem 40 km, dorostenci přibližně 15 km. Já jezdím všechny tři kategorie a ve všech jsem získal titul mistra republiky, tedy na krátkých tratích, dlouhých tratích i v maratonu.

Jsi tedy několikanásobným mistrem republiky, to určitě nemáš zadarmo. Jak často trénuješ?

Každý trénink trvá tak jednu až jednu a půl hodiny. Někdy trénuji i dvakrát denně, ráno před školou - to vstávám asi v šest hodin, a pak odpoledne. V zimě běháme a posilujeme - posilovnu máme přímo v loděnici.

Máš nějaké sny nebo cíle, čeho bys chtěl dosáhnout v budoucnosti?

Chtěl bych se dostat na mistrovství Evropy nebo světa.

***

INTERNETOVÁ ADRESA

Pokud se o rychlostní kanoistice a lidech kolem ní chcete dozvědět více, podívejte se na webové stránky www.kanoistika-podebrady.cz.