Tajemné poklady (4)

Sdílej
 
POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ Na cestě za poklady se tentokrát zastavíme u hororového příběhu šlechtice posedlého "zlatokopeckou vášní". Předlohou k jeho napsání byla novela Aloise Jiráska Poklad. Jaká však byla skutečnost?

Hrabě J. A. Harbuval-Chamaré už jako chlapec slýchal o pokladu ukrytém ve zříceninách hradu Potštejna. Nahromadil jej tu prý kdysi jeho majitel, proslulý loupeživý rytíř Mikuláš. Dospívající mladý šlechtic si usmyslel, že bájný poklad získá. V jeho zanícení jej utvrdily strašidelné historky vesničanů a prorocké vize místního (prý bláznivého) kostelníka. Za rozhodující znamení považoval nález kamene s tajemným latinským nápisem, který prý říkal: Na poznamenaném začni hledati. Zřejmě však šlo o zbožnou průpovídku, vytesanou do dveřního portálu. Dnes je nápis již nečitelný a kámen není na svém původním místě. Hrabě přikázal, aby pod kamenem začali kopat. Jeho úsilí ho stálo mnoho tisíc zlatých. Výkopové práce trvaly od roku 1744 až do roku 1782! Výsledek čtyřicetileté práce byl dost hubený: rezavé klíče, ostruhy a další drobnosti, nad nimiž by možná zajásal archeolog, ale ne hledač posedlý představou třpytivého zlata. Nadějně vypadal nález železem pobité truhly - ale byla dočista prázdná. Neúspěch však hraběte neodradil. Když zedníci při opravách hradní kaple narazili na podzemní chodbu, vrhl se s novým nadšením do podzemí. Pronikl podzemním labyrintem, prokopal se zavalenými chodbami a dostal se hluboko do nitra hradního kopce. O správnosti cesty ho utvrzovaly tajemné značky, vytesané místy do stěn. Pravděpodobně však sloužily pouze k orientaci dávných uživatelů. Podle pověsti se dělníci dostali až k zamčeným železným dveřím, za nimiž se ozýval žalostný nářek. To je tak vyděsilo, že odhodili nářadí a utekli. Ani slibem sebevětší odměny je hrabě nepřiměl k návratu do podzemí. Nakonec prý nechal přístup k pokladu zazdít, protože ve snu spatřil na železných dveřích ohnivý nápis, který mu vstup nedoporučoval. Dlouholeté prokopávání mělo za následek, že starý hrad se místy sesul, některé zdi dal Chamaré úmyslně strhnout a uspíšil tak konečnou zkázu Potštejna. Kladným výsledkem jeho pátrání je dochovaný podrobný plán zdejších tajných chodeb, což z Potštejna učinilo názorný model typického podzemí středověkých hradů. Žádný ze současných archeologů by si tak náročný průzkum nemohl dovolit. Vstupy do chodeb jsou dnes již opět zavalené. Ví se, že jeden vchod byl z velké věže nad pátou bránou, která sloužila jako poslední obranné útočiště hradní posádky. Plán chodeb spolu s nalezenými předměty si můžete prohlédnout v místním muzeu.

Rady zlatokopům

Od konce února (od ABC č. 4) přinášíme hru Cesta za pokladem, při které vyplňujete řešení uveřejňovaných úkolů do herního plánu. Až do čísla 16 budete nalézat seriály o pokladech a tajenky do herního plánu. Všichni, kdo vyluští úkoly i s tím závěrečným, dostanou část starodávného pokladu, tajemnou neznámou minci. V ABC č. 16 vyhlásíme také finále celé soutěže. Už teď vám můžeme prozradit, že finálovým úkolem bude namalovat obrázek. Jaký, to se dozvíte právě v č. 16. Na deset nejkrásnějších obrázků navíc čeká deset her SCRABBLE! Pokud vám chybí herní plán, zašleme vám černobílou kopii i s pravidly hry za poštovní známky v hodnotě 20 Kč, pokud potřebujete některý z předchozích úkolů, zašlete známky v hodnotě 10 Kč. Známky posílejte na adresu redakce.

CESTA ZA POKLADEM - 4. ÚKOL

POTŠTEJNSKÉ PODZEMÍ

4. ÚKOLPokud vás zajímá, jaký nápis se zjevil nad železnými dveřmi v chodbách pod hradem Potštejnem, musíte v našem labyrintu najít nejkratší cestu od věže k těmto dveřím. Hledaný nápis sestavíte z písmen, která cestou naleznete. Poslední dvě slova nápisu zapište do čtvrtého úseku cesty na mapě.

Jan Smolík