Stavíme kolejiště H0 2

Sdílej
 

Pokračujeme ve stavbě rámu

vlakStavíme kolejištěKostra budoucího kolejiště je již hotova. Po dokonalém zaschnutí disperzního lepidla vyzkoušíte stabilitu rámu. Uchopíte ho do rukou a opatrným překrucováním zkusíte, zda není příliš "živý". Spoje u jednotlivých příčných trámků lze totiž jestě pojistit ocelovými vruty rozměru 6 x 80 mm. Nejprve však podle obrázku č. 1 předvrtáte v určených místech otvory - vrtákem o průměru 3 mm do hloubky 70 mm, vrtákem o průměru 6 mm do hloubky 50 mm - a nakonec ústí otvorů zahloubíte.

Dno kolejiště

Dno, nebo chcete-li podlahu kolejiště, vyříznete z truhlářské překližky tloušťky 3 - 5 mm a dalších rozměrů 1000 x 1500 mm. V nouzi poslouží i soslolitová deska stejných rozměrů a tloušťky, ale je daleko těžší a také se s ní hůře pracuje. Ustavení desky na rám je poměrně jednoduché. Jak vidíte na obrázku č. 2, disperzním lepidlem potřete dosedací plochu rámu, na ni položíte překližkovou desku a k rámu ji přichytíte truhlářskými svěrkami. Tužkou si označíte místa pro zatlučení kalených hřebíků a v těchto místech vyvrtáte do hloubky 3 mm otvory o průměru 1 mm. Po dokonalém zaschnutí disperzního lepidla truhlářské svěrky sejmete, rám s nalepeným dnem položíte na čistou podlahu a dno v rámu pojistíte zatlučením zmíněných kalených hřebíků. Pozor, do dřeva je potřeba zatlouct i hlavičky hřebíků, nepoškodit ale při tom okolní povrch!

Kam s ním?

Stavíme kolejištěI když podle našeho návodu budete stavět relativně malé a jednoduché kolejiště, zabere v dětském pokoji dost místa. Nejjednodušší je k sestavené základně přidělat odnímací nohy, takže se kolejiště stane jakýmsi železničním stolem. V tomto případě se ale budete potýkat s uvedeným nedostatkem místa v pokoji. Druhá možnost je sice pracnější, ale kolejiště umístíte do prostoru daleko lépe. Jedná se o kolejiště sklopné, ale o tom si řekneme až příště.

Autor

Václav Šorel Odborná spolupráce Ivan Benetka Kresba Jiří Petráček Reprofoto archiv autora